Pluja a Gavà (Xavi Cabo)
Pluja a Gavà (Xavi Cabo)
Barcelona

Protecció Civil alerta d'un front de pluges, fort vent i mala mar

S'han activat, en fase de prealerta, l'INUNCAT, el PROCICAT i el NEUCAT

RedaccióActualitzat

Protecció Civil demana prudència davant el front de pluges, fort vent i mala mar que s'ha fet més actiu a partir d'aquest divendres al vespre. El temporal que està portant pluges intenses i nevades a cotes mitjanes i baixes a tot Catalunya escombra el territori d'Est a Oest i assolirà la màxima intensitat aquesta matinada. 

S'ha activat, en fase de prealerta, el pla INUNCAT per les pluges intenses a partir del vespre i la pròxima nit al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.  

A partir de la matinada, les pluges escombraran el litoral i prelitoral cap al nord, des del Baix Llobregat fins a l'Alt Empordà. Les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa o pedra petita.

Al llarg del matí de dissabte les precipitacions seran residuals al Pirineu i Prepirineu.

Es preveu un episodi d'acumulació d'aigua a les comarques de Girona, on s'espera la crescuda del cabal dels rius i rieres.

A més, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha informat que la pluja pot provocar la crescuda sobtada dels rius i torrents de la conca de l'Ebre.

També hi haurà un fort onatge sobretot durant la nit a tot el litoral excepte l'extrem sud.

En fase de prealerta, s'ha activat el PROCICAT per les ratxes de vent, sobretot a les comarques del litoral i prelitoral. Dissabte al matí el vent quedarà restringit a les comarques del Pirineu.

Encara hi ha un tercer pla activat. Es tracta del NEUCAT, per previsió de nevades. Fins a primera hora de dissabte, la cota de neu pot ser de només 500 metres a l'oest de la Depressió Central i nord del prelitoral de Tarragona. També es preveu neu en cotes altes de la Catalunya Central i serralada prelitoral. A Viella hi havia 7 centímetres de neu aquesta mitja nit de dissabte. Però a d'altres llocs, menys habituals, com l'Espluga de Francolí i Ulldemolins, també ha nevat aquesta nit de dissabte.

Protecció Civil recomana molta precaució i que se segueixi l'evolució meteorològica per adaptar-hi les activitats a l'aire lliure del cap de setmana.

Les temperatures han baixat considerablement fins i tot a la costa. La ciutat de Barcelona ha posat en fase d'alerta el Pla Municipal d'Emergencies davant la possibilitat d'inundacions.

Diumenge la situació es tranquil·litzarà, tot i que l'ambient serà més fred. La predicció a mitjà termini indica una tendència a l'estabilització atmosfèrica fins a mitjans de la setmana vinent.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut