Madrid

Prorrogada dos anys la presó provisional per a un dels 29 processats en l'11-M

La jutge de l'Audiència Nacional Teresa Palacios ha prorrogat la presó per al marroquí Mohamed Bouharrat, acusat de col·laboració amb organització terrorista. És la primera decisió d'aquest tipus que es pren, des que la setmana passada la jutge es va veure obligada a deixar en llibertat un altre dels processats, precisament perquè no se li havia prorrogat la presó provisional. Un altre processat, Jamal Zougam, assegura que els testimonis que el van incriminar eren "falsos".

Actualitzat

La jutge de l'Audiència Nacional Teresa Palacios ja ha començat a prendre declaració als 29 processats pels atemptats de l'11 de març del 2004 a Madrid. Entre els vuit primers processats a comparèixer, figuren Jamal Zougam, acusat de pertinença a l'organització terrorista islamista, dels 191 assassinats en la massacre i de 1.755 en grau de temptativa, així com quatre delictes d'estralls. Zougam ha al·legat que els testimonis que el van inculpar eren "falsos".

També ha de declarar l'exminer José Emilio Suárez Trashorras, a qui imputen el major nombre de delictes. En concret, Trashorras està acusat de col·laboració amb banda armada i de "cooperador necessari" de 192 assassinats -ja que també l'acusen del GEO mort a Leganés -, de 1.778 en grau de temptativa (pels ferits en l'explosió del 3 d'abril del 2004), de cinc delictes d'estralls i de tràfic, tinença, subministrament i dipòsit de substàncies explosives com també per delicte contra la salut pública.

També prestarà declaració davant del magistrat Rafa Zouhier, acusat de col·laboració i tràfic, tinença, subministrament i dipòsit de substàncies explosives així com Fouad el-Morabit Amghar i Basel Ghalyoun, tots dos acusats de ser membres de l'organització terrorista Al-Qaeda. Finalment, han comparegut Mohamed Bouharrat, a qui la jutge ha prorrogat la presó provisional dos anys més; Saed el-Harrak, excarcerat la setmana passada en superar el temps de presó preventiva, i Mahmoud Slimane Aoun, tots acusats de col·laboració amb banda armada, i aquest últim de falsedat de document oficial.

Tanmateix, Rabei Osman el-Saied, considerat un dels ideòlegs de la massacre, no compareixerà davant de Palacios i serà informat personalment del seu processament a Itàlia, on compleix condemna per uns delictes que se li van imputar en aquell país.

Anar al contingut