Un jove conduint un cotxe
(State Farm)
Barcelona

Proposen un carnet de conduir gradual: començar als 17 sense autoescola

El carnet de conduir gradual, com el que proposa el RACC, ja s'utilitza en altres països europeus, com Alemanya o Irlanda

RedaccióActualitzat

El RACC proposa un permís de conduir gradual a partir dels 17 anys, per a joves que vagin acompanyats i sense passar, inicialment, per l'autoescola.

És la mesura destacada del Pla "20 mesures per al 20", que confia reduir un 50% les morts a la carretera el 2020 respecte a deu anys enrere.

Un dels focus es posa en els joves, perquè tot i que la reducció de la mortalitat entre aquest segment de població ha estat notable els últims anys, la taxa de risc d'accident és elevada si es compara amb la resta de la població. Segons el RACC, hi ha estudis que mostren que l'experiència és el factor més determinant en el descens d'accidents entre els joves.

Aquest carnet gradual constaria de tres fases:

1. Amb acompanyant (abans de l'obtenció del permís de conduir): es permetria conduir a partir dels 17 anys únicament acompanyat d'un familiar, tutor o similar. Prèviament, el jove s'hauria de registrar i passar una verificació per demostrar que no té cap problema per conduir.

2. Sense acompanyant (abans de l'obtenció del permís de conduir): no es podria conduir de nit i es limitaria el nombre d'ocupants de la mateixa edat al vehicle. Per accedir a aquesta fase, caldria passar una prova.

3. Durant els dos primers anys de permís (obtingut el carnet): també hi hauria restriccions, com el límit zero en la taxa d'alcoholèmia.

El RACC s'emmiralla en països com Alemanya, Àustria, Finlàndia, Irlanda, Luxemburg, Suïssa o els Estats Units, on aquest accés gradual al permís de conduir està molt estès.

A Alemanya, per exemple, el primer permís de conduir es dona als 17 anys amb un examen teòric i pràctic. Els joves de fins a 18 anys poden conduir pel país amb un adult major de 30 anys, amb una experiència de 5 anys i que no hagi perdut més de tres punts del carnet.

A Irlanda, el primer permís és als 15. Després d'un període mínim de 6 mesos i màxim de 2 anys es pot obtenir el complet després d'un examen. Durant aquest temps de prova es pot circular amb un conductor que tingui el permís definitiu, sense rodar, però per autopistes o autovies.

 

Anar al contingut