El Caire

Proposen cadena perpètua per a qui escali les piràmides de Gizeh

Les piràmides de Gizeh no es toquen. Per si no n'hi hagués prou amb el sentit comú, el Consell Suprem d'Antiguitats (CSA) egipci prepara una sèrie de mesures per evitar que es puguin malmetre aquests monuments. Ara ja està prohibit escalar-les o deixar-hi qualsevol empremta, però sembla que no queda prou clar. Per això, les autoritats proposen fins a una condemna de cadena perpètua per dissuadir els irrespectuosos. El Parlament egipci haurà de decidir si aprova el paquet de mesures protectores del CSA.

Actualitzat
Afortunadament, els temps en què els turistes emulaven Napoleó i s'enfilaven a les piràmides han passat. Ara està prohibit escalar-les i també gravar-hi el nom o qualsevol firma. Malgrat això, i el que es dicta respecte a això, els monuments encara no estan prou protegits de les agressions. Per això, el CSA egipci proposa mesures per protegir no només les piràmides sinó totes les incomptables riqueses del país. Entre les quals, la cadena perpètua per a qui malmeti les piràmides de Gizeh.

El secretari general del CSA, Zahi Hawas, avisa que el càstig no serà simbòlic, sinó "la cadena perpètua i el pagament d'una multa de 500.000 lliures, més de 70.000 euros, per a qui cometi qualsevol agressió contra les antiguitats". Ni tan sols els propietaris dels cavalls i els camells que ofereixen passejos per als turistes a l'esplanada de les piràmides se'n lliuraran.

Tampoc escaparà de la presó i de la multa qui construeixi un habitatge en un terreny de les antiguitats, sempre que el Parlament aprovi aquestes propostes. Aquestes mesures punitives formen part d'un conjunt de normatives incloses en un projecte de llei per protegir els tresors d'Egipte en què el CSA fa cinc anys que treballa.

Copyright per recaptar fons

Les autoritats tenen les seves raons. Durant aquest període s'han detectat 6.000 agressions contra les antiguitats i la pena de presó era només de cinc anys. La idea de Hawas és canviar l'actual llei vigent des de 1983, que qualifica de "molt feble". El CSA no amaga que les mesures també són recaptatòries. Reconeixen que és difícil aconseguir els diners necessaris per al manteniment i restauració de tants monuments.

A banda de les multes, la pluja de fons ha d'arribar de les agències de viatges i les productores de pel·lícules que hauran de pagar perquè les piràmides, les tombes o els temples faraònics apareguin simplement en un pòster, un anunci publicitari o en una pel·lícula. El CSA pensa crear un comitè que s'encarregarà de registrar els "drets d'imatge" de les principals antiguitats del país i autoritzar la seva comercialització només amb un permís oficial.

Una vegada les mesures siguin oficials al país, el Consell treballarà perquè sigui una regla internacional i així prohibirà també l'ús comercial de les antiguitats egípcies fora del país. El control que vol imposar el Consell sobre les antiguitats egípcies ha arribat fins a l'extrem de pretendre protegir el que anomena "copyright" de les antiguitats. Si s'aproven les mesures, el CSA serà l'únic autoritzat per fer una rèplica de qualsevol antiguitat. El que no queda clar és com s'ho farà l'estat egipci per imposar la mesura a l'estranger.
Anar al contingut