Prop de 400 persones visiten els camps de presseguer amb fruit d'Aitona en el marc del projecte Fruiturisme

Prop de 400 persones visiten els camps de presseguer amb fruit d'Aitona en el marc del projecte Fruiturisme

Prop de 400 persones visiten els camps de presseguer amb fruit d'Aitona en el marc del projecte Fruiturisme

Pla general d'alguns dels visitants tastant préssecs i platerines en una finca d'Aitona. Imatge del 3 d'agost del 2016. (Horitzontal)

Pla general d'alguns dels visitants tastant préssecs i platerines en una finca d'Aitona. Imatge del 3 d'agost del 2016. (Horitzontal)

ACN Aitona.-Prop de 400 persones han visitat durant el mes de juliol i principis d'agost els camps de presseguers d'Aitona (Segrià), coincidint amb el moment en què els arbres estan plens de fruita i que aquesta està a punt per collir. L'experiència forma part de la Ruta del presseguer d'Aitona, que s'emmarca en el projecte Fruiturisme que des del 2012 porta a terme l'Ajuntament amb l'objectiu d'atreure turistes a la població interessats en el món de la fructicultura. A més de visitar els camps i poder tastar directament de l'arbre préssecs, nectarines, paraguaians i platerines, els participants també poden conèixer com es manipula la fruita a la cooperativa abans d'enviar-la al mercat i comprar-ne per endur-se-la a casa. La visita finalitza amb un dinar a un restaurant de la població. Aquest dimecres han protagonitzat la visita, una de les darreres de la temporada, un grup d'una trentena de jubilats vinguts expressament de Mataró, Argentona i d'altres poblacions del Maresme.

Aquest dimecres una trentena de jubilats provinents de la comarca del Maresme han participat en una de les rutes turístiques que organitza l'Ajuntament d'Aitona i que giren entorn del cultiu de la fruita dolça, principal activitat econòmica de la zona del Baix Segre. Els visitants han pogut gaudir del paisatge característic que mostren aquests dies els presseguers, amb els arbres plens de fruita a punt de collir, i així conèixer de mà del pagès el procés que se segueix per obtenir la fruita que es produeix a l'entorn. També han tingut l'oportunitat de visitar la Cooperativa de Sant Gaietà de la localitat per poder veure com es manipulen i preparen préssecs, nectarines, paraguaians i platerines, abans que siguin enviats al mercat. En aquest cas ha estat un grup organitzat, que ha arribat en autocar, però qui ho vulgui també pot recórrer les diferents rutes programades pel seu compte durant l'any.La iniciativa turística forma part del projecte Fruiturisme, que sota la marca 'Aitona amb molt de gust' promou aquest municipi del Segrià amb l'objectiu de potenciar el món de la fruita dolça de la localitat, atreure visitants i dinamitzar econòmicament el Baix Segre. Fruiturisme, projecte endegat l'any 2012 per l'Ajuntament d'Aitona, ofereix activitats diverses "que facin sentir el gust per la fruita i alhora posin en valor el patrimoni, el paisatge i la cultura d'Aitona", segons destaca l'alcaldessa Rosa Pujol. El president de la Cooperativa de Sant Gaietà d'Aitona, Eliseu Guimó, destaca que el projecte Fruiturisme "és una bona idea perquè permet promocionar la zona i la pròpia cooperativa". Actualment, els 87 socis d'aquesta entitat produeixen entorn de 34 milions de quilos de fruita, sobretot préssecs i nectarines.La manca de precedents en la utilització de la fruita com a eix vertebrador de l'oferta turística d'un territori fan d'aquesta iniciativa un projecte pioner a Catalunya, i amb vocació d'expansió a altres municipis fructícoles. Les rutes no només se circumscriuen al moment de floració dels arbres sinó que també permeten conèixer la vida del presseguer durant tot l'any, segons remarca Pujol. Aquests dies s'ofereix als visitants la possibilitat de participar en la ruta del presseguer d'Aitona, aprofitant que els arbres estan a punt de collir. El projecte Fruiturisme ha ofert aquest 2016 una nova temporada de propostes turístiques que tenen com a objectiu promoure la cultura de la fruita, en concret els presseguers i nectariners. Les propostes inclouen tant rutes pel camp amb vistes panoràmiques durant l'època de floració dels arbres i durant l'època de la collita, qui ho vulgui també pot visitar els camps i tastar directament la fruita de l'arbre, com ha estat el cas del grup de visitants vinguts aquest dimecres expressament des del Maresme.La majoria d'integrants del grup ja va participar a la primavera en una de les rutes que organitzades a Aitona per observar els presseguers florits. Ara han decidit tornar per veure com aquelles flors s'han convertit en fruita de qualitat, que han pogut collir i degustar. "La fruita està molt bona a l'arbre", destaca en Salvador, un dels visitants. Altres com en Tomàs remarquen la important tasca que desenvolupen els pagesos de la zona per produir fruita de qualitat. Tots ells valoren molt positivament l'experiència i la recomanen a la resta de persones. Diferents rutes per gaudir de la floració dels fruitersSota el lema de Frutiturisme, aquesta proposta turística està integrada per quatre rutes a les quals aquest any s'han incorporat dues de noves. Els visitants poden fer rutes guiades de la mà del propi pagès que explica el cicle de vida de l'arbre fruiter, visitant els camps amb vistes panoràmiques. Un guia també acompanya els participants. Durant la primavera, els visitants poden fer la ruta de la Flor del Presseguer, coincidint amb el punt àlgid de floració d'aquest arbre. D'altra banda, s'han organitzat les rutes per l'entorn, senyalitzades amb panells informatius i fites de seguiment que cada persona pot fer quan i com vulgui ja sigui a peu o bicicleta amb dos recorreguts diferents: la ruta de Serra Brisa i la ruta de l'Arbre Fruiter. En el marc d'aquest tipus de rutes senyalitzades s'ha incorporat una de nova, que és la ruta del Camí Verd, que ha rebut el suport de la Diputació de Lleida, ja que s'han recuperat camins i fauna de l'entorn del riu Segre que voreja els municipis de Soses i Aitona. L'altra novetat d'aquest any és la ruta de la Flor del Segon Origen, inspirada en la pel·lícula del director lleidatà Carles Porta, que va incloure al film escenes dels fruiters en floració d'Aitona. Durant el mes de juliol i principis d'agost, s'ofereix als visitants la ruta del presseguer d'Aitona, en la qual poden visitar camps de presseguers i collir i tastar la fruita directament de l'arbre. Les diferents rutes es poden complementar amb visites a punts d'interès de la localitat d'Aitona com ara la cova del Pare Palau, el poblat de Genó o l'ermita de Sant Joan de Carratalà, així com amb un dinar en un dels restaurants de la localitat que participen en el projecte Fruiturisme. Per donar a conèixer l'experiència, l'Ajuntament d'Aitona també ha elaborat diferents merchandising com ara pins, imans, bosses o llapis de Fruiturisme, que es poden trobar en diferents establiments de la localitat.