Nepal

Prop de 2.500 morts i milers de ferits al Nepal, que viu constants rèpliques del terratrèmol

L'endemà del devastador terratrèmol que va afectar dissabte el Nepal, el país intensifica la recerca de víctimes enmig de contínues rèpliques sísmiques

RedaccióActualitzat

Violentes rèpliques han sacsejat diumenge el Nepal i la vall de Katmandú, ja durament castigats pel devastador sisme d'intensitat 7,9 de dissabte.

El nombre de víctimes mortals comptabilitzades arriba prop de les 2.500 i es registren uns 6.000 ferits, però es previsible que la xifra de morts vagi augmentant. La major part de víctimes mortals han estat a la vall de Katmandú, al Nepal, però també han mort 53 persones al nord de l'Índia i prop d'una vintena al Tibet, segons confirmen les autoritats xineses.

Les organitzacions humanitàries internacionals i els diferents governs intensifiquen els esforços per enviar aquest diumenge els seus equips d'emergència a socórrer el Nepal, el Tibet i el nord de l'Índia.

 

Desenes de milers de persones han passat la nit al ras malgrat les baixes temperatures. Algunes, perquè el sisme els ha destrossat la casa, i d'altres, per la por a una nova rèplica del terratrèmol. Les rèpliques són constants i, només vint-i-quatre hores després del sisme principal, d'intensitat 7,9, un nou tremolor de força 6,7 en l'escala oberta de Richter s'ha sentit al Nepal, el nord de l'Índia i Bangla Desh.

Els pocs equips de rescat que ja hi ha la zona han treballat tota la nit intentant obrir camí entre els edificis ensorrats als estrets carrers del centre de Katmandú i altres ciutats. Una feina lenta i feixuga, perquè les màquines excavadores no poden accedir-hi.

L'esperança dels equips de salvament és trobar encara persones vives sota la runa dels edificis ensorrats a la devastada Katmandú i en altres localitats nepaleses.

Hi ha molta preocupació per la situació en què han quedat les petites localitats rurals properes a l'epicentre del sisme, a uns 80 quilòmetres de distància de la capital nepalesa. Les carreteres que hi porten han patit greus danys i les comunicacions telefòniques són pràcticament impossibles.

Els esforços la Creu Roja i d'altres organitzacions internacionals se centren ara a contactar amb les seves delegacions locals per mirar d'avaluar quines són les necessitats més urgents. Però totes coincideixen a destacar la gran magnitud de la catàstrofe.

Allaus a l'Everest

A l'Everest, hi ha almenys 17 alpinistes morts per les allaus que ha provocat el terratrèmol. Amb la rèplica d'aquest diumenge al matí, una altra allau s'ha afegit a la que dissabte ja va colgar una part del camp base de la muntanya més alta del món. 

Hi ha també una cinquantena de ferits, dels quals, desenes en estat crític, segons el ministeri de turisme nepalès.

Busquen 150 espanyols

L'estat espanyol intenta localitzar 150 espanyols al Nepal. En té comptabilitzats 319, dels quels 168 estan sans i estalvis. Hi ha una persona ferida per congelació a les mans.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut