Montcada i Reixac

"Projecte Home" alerta d'un repunt del consum de cocaïna a Catalunya

L'ONG de les addiccions ho atribueix a la recuperació econòmica

RedaccióActualitzat

L'ONG per a les addiccions "Projecte Home" alerta d'un repunt del consum de cocaïna a Catalunya, la comunitat autònoma on és més elevat. Segons l'ONG més del 45% de les demandes de tractament que reben són pel consum d'aquesta substància, un 7% més que l'any anterior, quan la mitjana a l'Estat se situa al voltant del 30%.

Aquesta ONG ha atès més de 2.000 persones en els deu centres que té a Catalunya. En el balanç que fa del 2016, la cocaïna torna a ser la substància més consumida entre els adults atesos. El 2015 ho va ser puntualment l'alcohol.

"Projecte Home" ho atribueix a la recuperació econòmica, a l'elevada activitat empresarial, a què Barcelona i Catalunya són un pol d'atracció turística i a què es tracta d'un lloc de pas dels circuits de tràfic de drogues.

El personal dedicat a l'activitat turística és el prototipus de pacient addicte a la cocaïna que acut al centre "Projecte Home". Ho explica el seu director, Oriol Esculies:

"És un sector que treballa de valent, a preu fet, que has d'estar sempre molt actiu, molt de cara al públic, molt amb horaris alterns, amb moltes hores seguides, amb salaris a vegades precaris".

En el cas dels adolescents, la droga que genera més demanda d'ajuda és el cànnabis, amb diferència. Un 83% dels nois atesos per Projecte Home consumeixen marihuana o haixix, sovint a més d'alcohol. 

El 84% de les persones ateses per aquesta ONG són homes, d'uns 40 anys, que viuen en parella i que no tenen estudis o han fet primària.

 

L'alcohol i el cànnabis

El consum d'alcohol entre els adolescents és la gran assignatura pendent, segons revela un informe del Ministeri de Sanitat. Per primera vegada, desbanca el tabac i és la droga que es consumeix més aviat: quan encara no arriben als 14 anys.

Pel que fa al cànnabis, és la substància que té el percentatge més alt de consum problemàtic, és a dir, que afecta la salut i també les relacions socials i laborals, amb un 24,7%, una de cada quatre persones que se'n pren.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut