La Generalitat vol prohibir per llei fumar als cotxes amb embarassades i infants
Londres

Prohibit fumar al cotxe amb un menor a l'interior al Regne Unit

Se sancionarà amb una multa de 67 euros els conductors i els acompanyants que fumin amb nens a dins del cotxe

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest dijous, al Regne Unit està prohibit fumar en un cotxe amb un menor d'edat a l'interior . Se sancionarà amb una multa de 67 euros els conductors o els acompanyants fumadors que portin nens a dins del cotxe. També es multaran les persones que fumin en un vehicle estacionat o ho facin en un cotxe descapotable.

L'objectiu de le mesura és protegir els menors dels efectes nocius del tabac. L'assessora mèdica del govern, Sally Davis, ha qualificat la mesura de "llei històrica" i ha afegit que "animarà a més persones a deixar de fumar". Segons la ministra de Sanitat britànica, tres milions de nens són fumadors passius.

La proposta laborista es va aprovar fa gairebé un any i mig per una àmplia majoria de 342 vots a favor i 74 en contra al Parlament britànic. A més, va tenir el suport de la classe mèdica, que va aportar més de 500 firmes en suport dels drets dels menors en una carta que van enviar a la revista mèdica "British Medical Journal".

Les autoritats britàniques han pres la decisió, de fet, basant-se en demandes mèdiques segons les quals els productes tòxics que tenen els cigarrets perjudiquen de manera irreversible la salut futura dels menors i s'exposen a contraure al·lèrgies, malalties respiratòries, cardíaques i càncer.

Els menors són més susceptibles als efectes del tabac

Coincidint amb la posada en marxa de la mesura, un grup d'investigadors de la Universitat de Newcastle han publicat un estudi que mostra l'impacte del tabac en un fumador passiu dins del cotxe. L'experiment conclou que, fins i tot amb la finestra abaixada, l'exposició a tòxics del tabac és cent vegades més que les quantitats recomanades per les pautes de protecció de salut. Els científics diuen, a més, que els menors són més susceptibles als efectes del fum del tabac, que és invisible en un 80%, ja que respiren amb més freqüència que els adults i tenen un sistema immunitari menys desenvolupat.

Fa cinc anys que el Regne Unit va començar la seva ofensiva contra el tabac, quan va prohibir fumar a la feina i als llocs públics tancats. Ara ha anat un pas més enllà amb la prohibició de fumar dins del cotxe privat.

Aquesta prohibició ja s'aplica a Gal·les, Austràlia, el Canadà, Xipre, Sud-àfrica i en alguns estats dels Estats Units. Aquí, en canvi, no.

Un altre problema relacionat amb el tabaquisme l'intenta solucionar l'alcaldessa de París, que ha prohibit als seus conciutadans, a partir d'aquest dijous també, llençar burilles a terra. 350 tones anuals, diu que en recullen els serveis de neteja de la ciutat.

Anar al contingut