Un miler d'acadèmics dels EUA i Europa demanen la llibertat dels "presos polítics"

Centenars de professors i d'investigadors d'universitats dels EUA i Europa han firmat un manifest en què també exigeixen "eleccions justes" el 21 de desembre i denuncien una "persecució política" pròpia "de la dictadura de Franco"

RedaccióActualitzat

Més de 600 professors universitaris i científics dels Estats Units han fet públic un manifest que porta per nom "Petició per l'alliberament dels presos polítics d'Espanya i per eleccions justes a Catalunya el 21 de desembre". Un document al qual ja s'han adherit gairebé quatre-cents docents i investigadors més d'arreu del món.

El manifest, fet públic a la web democracy.cat, comença explicant que després del referèndum i la declaració d'independència el govern espanyol va dissoldre el Parlament i va destituir el govern català, del qual ha empresonat vuit membres, el vicepresident invlòs. També que ha intentat extradir Puidemont i quatre consellers que són a Bèlgica "per assegurar-se un judici just" .

A partir d'aquí, als signants els sembla forassenyat que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza --mort dissabte a l'Argentina-- comparés l'1-O amb un cop d'estat.

"Que el fiscal espanyol hagi comparat el referèndum de l'1 d'octubre sobre la independència de Catalunya amb un "cop d'estat armat" revela la insostenible posició d'Espanya."

I asseguren que a Espanya hi ha una persecució política com no n'hi havia hagut des del franquisme.

"L'apel·lació a l'estat de dret i l'imperi de la llei per part del govern espanyol no pot ocultar una persecució política d'un abast i una intensitat no vistes des de la dictadura de Franco."

Per tot plegat, els signants presenten una llista de cinc peticions a les Nacions Unides, el Consell Europeu i la Comissió Europea. En primer lloc, que deixin d'excusar o perdonar determinats comportaments antidemocràtics d'Espanya com la violència policial o la presa del control de les institucions catalanes. També que exigeixin l'alliberament dels "deu presos polítics que hi ha actualment a les presons espanyoles". I que proporcionin observadors internacionals per assegurar que les eleccions del 21D "es desenvolupen de manera justa i honesta".

El manifest acaba dient que cal donar als ciutadans de Catalunya "l'oportunitat d'expressar la seva opinió sobre el futur del seu país de manera lliure i democràtica".

L'única solució pacífica al conflicte entre Espanya i Catalunya és una solució democràtica.

El manifest ja té el suport d'un miler de professors i científics de nombroses universitats dels Estats Units, el Regne Unit i diversos països europeus com França, Alemanya, Itàlia o Dinamarca. Entre els signants també hi ha docents i investigadors d'universitats catalanes.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatArticle 155Referèndum 1-O
Anar al contingut