L'expresident de la Comissió Europea Romano Prodi, en una imatge d'arxiu.
L'expresident de la Comissió Europea Romano Prodi, en una imatge d'arxiu.
Roma

Prodi no aconsegueix el suport necessari en la quarta votació per escollir president a Itàlia

L'expresident de la Comissió Europea compta amb un gran suport entre l'esquerra del país, però no ha sortit escollit ni en la tercera ni en la quarta votacions, celebrades aquest divendres.

RedaccióActualitzat
Itàlia continua sense trobar president. L'exprimer ministre i expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi, no ha aconseguit la majoria absoluta necessària en la quarta votació, celebrada aquest divendres a la tarda en una sessió conjunta del Parlament.

Dels 1.007 electors que han participat en la votació secreta, Prodi ha rebut 395 sufragis, lluny dels 504 que necessitava. El jurista Stefano Rodotà, candidat del Moviment 5 Estrelles, n'ha obtingut 214, i l'actual ministra de l'Interior, Anna Maria Cancellieri, 78.

El líder de centreesquerra italià Pier Luigi Bersani és qui ha proposat l'exprimer ministre Romano Prodi com a candidat a la presidència d'Itàlia. L'expresident de la Comissió Europea compta amb un gran suport entre l'esquerra del país, però ha estat rebutjat per un dels seus antics enemics polítics, Silvio Berlusconi.

El Partit Democràtic (PD), que ja s'havia mostrat dividit en la primera votació (quan el candidat era Franco Marini), no aconsegueix tancar les fractures internes. El centreesquerra tenia 496 vots, però una quinzena han anat a l'exprimer ministre Massimo D'Alema i alguns diputats progressistes han votat en blanc.

Dues votacions en un mateix dia


En la tercera votació, feta aquest migdia, el Parlament italià no havia aconseguit elegir president. Aquest vot no concloent ja s'esperava perquè el reglament exigeix una majoria de dos terços en les tres primeres votacions. Aquesta exigència es redueix a majoria simple a partir de la quarta votació.

Els diputats de centreesquerra que donen suport a Prodi han votat en blanc en la tercera votació per evitar una derrota simbòlica del seu candidat.


I ara què?

Davant la cinquena votació d'aquest dissabte, la situació cada vegada es fa més complicada. Una possibilitat és que el centreesquerra torni a apostar per Prodi a l'espera de convèncer tots els seus diputats i també algun d'Elecció Cívica, el partit del president en funcions Mario Monti i amb molts parlamentaris procedents del món catòlic, com Prodi.

Una altra opció seria que el PD presentés una nova candidatura i sona el nom de l'exprimer ministre Massimo D'Alema, que podria aconseguir vots del Poble de la Llibertat.

Per últim, el centreesquerra podria donar suport al candidat del Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo, el jurista Stefano Rodotà.
Anar al contingut