Roma

Prodi i Blair acorden una reunió dels seus ministres de Defensa per coordinar la retirada italiana de l'Iraq

El primer ministre italià, Romano Prodi, i el seu homòleg britànic, Tony Blair, que s'ha trobat a Roma, han decidit que els seus ministres de Defensa es reuneixin per coordinar la retirada de les tropes italianes de l'Iraq. Si bé encara no hi ha una data fixada, Prodi ha dit que serà aviat, possiblement el pròxim dia 8 a Brussel·les, aprofitant la reunió de ministres de Defensa de l'OTAN. Prodi ha deixat clar que, si bé la decisió de la retirada ja està presa, el tema ara és trobar una manera de fer-ho "útil i eficaç perquè la situació no quedi fora de control i no es perdin els elements de seguretat".

Actualitzat

La retirada de tropes italianes, que ja havia anunciat per a finals d'aquest any l'anterior primer ministre Silvio Berlusconi, es coordinarà amb el replegament de tropes de la coalició anunciat per Blair i el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, que hauria de començar el mes de juny. Un retirada parcial fins a final d'any a mesura que es vagi traspassant el control de diverses províncies a l'exèrcit i la policia iraquiana.

En el seu discurs d'investidura, pronunciat el passat 18 de maig, Romano Prodi va confirmar la continuïtat del pla de retirada dels 2.600 soldats italians desplegats a l'Iraq que havia aprovat Berlusconi. En el seu discurs, Prodi va dir que la guerra de l'Iraq havia estat "un error" que no havia servit per lluitar contra el terrorisme.

Tot i això, el nou govern de centreesquerra encara no ha decidit si la retirada serà total o es mantindrà, com havia previst Berlusconi, un petit equip per garantir la seguretat dels plans de reconstrucció civil que Itàlia executarà en territori iraquià.

Anar al contingut