Problemes per trobar un medicament per tractar la insuficiència pancreàtica

El fàrmac té com a component la pancreatina, una combinació d'enzims digestius, i el laboratori que el fabrica té problemes de producció

RedaccióActualitzat

Un medicament imprescindible per a persones amb afectacions al pàncrees fa mesos que costa de trobar a les farmàcies. Les autoritats sanitàries confirmen que els problemes per trobar-lo continuaran durant aquest any.

El Kreon, que així es diu el fàrmac, no té substitutiu. Cap altre fàrmac té la mateixa composició. En prenen tant malalts de càncer de pàncrees, com malalts a qui s'ha extirpat tot l'òrgan o bé una part, i també afectats de pancreatitis i gastrectomies. L'organisme d'aquests malalts no pot, per si sol, fer la funció digestiva, i necessiten el Kreon per fer la digestió i l'absorció dels aliments. El fàrmac té com a component la pancreatina, una combinació d'enzims digestius com l'amilasa, la lipasa i la proteasa.

L'Agència Espanyola dels Medicaments té penjat a internet un comunicat on explica per què no es troben les diferents presentacions del Kreon: per la falta de principis actius perquè el laboratori pugui elaborar el medicament. La pancreatina s'obté del pàncrees del porc i el procés requereix temps.

Ho explica Antoni Torres, president de la Federació de Farmàcies de Catalunya, FEFAC:

"Hi ha principis actius que tenen una fabricació molt complexa. Per tenir la quantitat necessària per fer un lot de fabricació necessites temps. I després, que no et trobis amb un problema de control de qualitat, perquè, si alguna cosa tenim al món occidental, és que els controls de qualitat amb la matèria primera dels medicaments són molt més que estrictes. Si hi ha qualsevol desviació, es rebutja la partida. I  no deixa de ser un producte industrial que està sotmès a molts processos de fabricació."

La falta de Kreon fa que els pacients que no poden menjar si no es prenen la medicació facin una peregrinació per les farmàcies. El Departament de Salut confirma que el telèfon 061 ha atès trucades de malalts que no troben el fàrmac.

De totes maneres, per als casos més urgents es pot activar un protocol d'emergència.

I en última instància, es recorre a les farmàcies dels hospitals. Tot i això, hi ha malalts que han estat ingressats i han hagut de portar la medicació de casa perquè l'hospital no tenia cap pastilla per donar-los.

 

 

 

 

Anar al contingut