Badalona

Proactiva Open Arms s'enfronta amb una multa de tres milions pels rescats al Mediterrani

Òscar Camps denuncia un canvi d'estratègia dels governs europeus per silenciar el drama migratori i "eliminar els testimonis que denuncien"

RedaccióActualitzat

El vaixell de Proactiva Open Arms continuarà com a mínim 20 dies més immobilitzat a Sicília, on està confiscat, però el cas es podria allargar durant anys mentre es resol per la via judicial, si finalment la fiscalia de Ragusa considera que hi ha fonament per obrir una causa.

L'ONG badalonina creu que quedaran alliberats dels càrrecs de promoció de la immigració il·legal, però temen sobretot la durada del procés ja que, si s'allarga, la nau estaria retinguda mesos o anys amb un cost de gairebé 5.000 euros diaris

S'enfronten amb tres anys de presó i una multa de més de tres milions

La fiscalia de Ragusa té ara aquests vint dies per refer la querella a l'ONG, de la qual en concret té investigats dos membres de la tripulació: la cap de la missió Annabel Montes i Marc Reig, el capità del vaixell.

S'enfronten a penes de 3 anys de presó i una multa de 15.000 euros per cada migrant desembarcat a Itàlia en l'últim rescat (216), pel qual el vaixell va ser immobilitzat el 17 de març al port de Pozzallo, a Sicília. Això podria suposar una multa de més de 3 milions d'euros per rescatar gent al Mediterrani amb l'acusació de foment de la immigració il·legal.

Notícia relacionada: Jutgen al Marroc l'activista Helena Maleno, acusada d'afavorir el tràfic de persones

Els assessors jurídics han dit que l'Open Arms va seguir en tot moment les instruccions de les autoritats italianes durant la seva missió. I denuncien que la patrullera líbia, la que va amenaçar la tripulació de la oenagé, no podia actuar perquè no està registrada i no té cap zona marítima SAR, denominació de Salvament i Rescat en les aigües internacionals.

Segons Jaime Rodrigo, advocat del capità i professor en Dret Mercantil, aquestes zones SAR són públiques.

"La zona SAR és una zona publicada, coneguda per tots els estats i en els quals si l'hagués, la República de Líbia, que en connivència seria un estat fallit i no ho és, ha d'assumir l'obligació que és una obligació jurídica. Però aquesta zona SAR no existeix."
 

 

El fundador de l'ONG, Òscar Camps, denuncia que es vol silenciar el drama dels refugiats "eliminant els testimonis" que hi ha al mar.

"Proactiva Open Arms és un objectiu més d'una contundent campanya institucional, política i mediàtica que pretén eliminar els testimonis que denuncien les vulneracions de drets humans al Mediterrani."

 

Els fets investigats

La tripulació de l'Open Arms realitzava una missió de rescat el 15 de març en aigües internacionals del Mediterrani central, quan es va veure amenaçada per un grup de guardacostes libis que van coaccionar l'equip perquè lliurés les dones i nens que havien rescatat.

 

 

L'embarcació va escapar del patruller libi, que va amenaçar d'obrir foc si no lliuraven els immigrants, i va desembarcar al port de Pozzallo, al sud de Sicília, amb 216 immigrants a bord.

L'embarcació de l'ONG va ser confiscada per les autoritats italianes i la fiscalia va obrir una investigació per desobeir els guardacostes libis. Segons la Guàrdia Costanera italiana, els fets van passar en aigües de la zona SAR Líbia.

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humansUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut