Bombers intenten apagar un foc en una muntanya d'escombraries als carrers de Terzigno. (Foto: EFE)
Els aldarulls i actes de vandalisme s'han tornat a repetir a Terzigno. (Foto: EFE)
Nàpols

Principi d'acord per acabar amb la crisi de les escombraries a Nàpols

El conflicte de les escombraries a la província de Nàpols està en vies de solució. El govern italià i les autoritats locals han arribat a un principi d'acord per desbloquejar la crisi de la brossa. L'executiu es compromet a interrompre l'activitat en el polèmic abocador del Vesuvi durant tres dies per fer-ne proves ambientals i sanitàries. A més, es retiraran les escombraries que s'acumulen als carrers de les ciutats de la regió. A canvi, les protestes, amb epicentre a la localitat de Terzingo, s'han d'acabar. De moment aquest punt no s'ha complert perquè hi ha hagut nous enfrontaments entre manifestants i la policia.

Actualitzat
El govern italià i les autoritats locals de Nàpols han arribat a un principi d'acord per solucionar la crisi de les escombraries a la província. El cap de la Protecció Civil, Guido Bertolaso, en representació de l'executiu de Silvio Berlusconi, s'ha trobat amb les autoritats i els ha arrencat un compromís per desbloquejar la crisi.

L'acord, que haurà de ser signat pels alcaldes de les localitats de l'àrea del Vesuvi, preveu la suspensió "per temps indeterminat" de l'obertura del nou abocador polèmic a la zona. A més, el govern italià es compromet a interrompre l'activitat de l'actual abocador al parc nacional del Vesuvi durant tres dies per realitzar "les proves tècniques necessàries en matèria de naturalesa ambiental i sanitària". A més, es retiraran totes les escombraries acumulades als carrers.

A canvi, les autoritats locals han de garantir el cessament "immediat" de les protestes per part dels ciutadans. Aquesta part sembla la més complicada després d'una nova nit d'aldarulls. La violència s'ha tornat a repetir a Terzigno, petit municipi napolità proper al que serà el nou abocador, el més gran d'Europa. Manifestants i policia s'han enfrontat i hi ha hagut llançament de pedres i ampolles per part dels veïns.

Els veïns de Terzigno ja han convocat noves concentracions. Ara els alcaldes de la zona intentaran calmar-los per poder signar definitivament l'acord per acabar amb la crisi.

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ja va prometre una compensació de 14 milions d'euros per als municipis afectats pel nou abocador, i va assegurar que el problema es resoldria en deu dies. Itàlia té la pressió de la Comissió Europea, que va advertir les autoritats que podria denunciar el país davant el Tribunal de Justícia de la UE. Roma ja va contestar a la Comissió que es cuidés dels seus problemes. Fa tres anys Europa ja va denunciar Itàlia en l'anterior crisi de les escombraries. El cas va desembocar en una condemna el mes de març d'aquest 2010.
Anar al contingut