El líder dels socialcristians bavaresos, Horst Seehofer; la cancellera Angela Merkel, i el líder dels socialdemòcrates, Martin Schulz, aquest divend…
El líder dels socialcristians bavaresos, Horst Seehofer; la cancellera Angela Merkel, i el líder dels socialdemòcrates, Martin Schulz, aquest divendres presentant l'acord a la premsa (Reuters)
Berlín

Principi d'acord entre Merkel i Schulz per repetir la gran coalició a Alemanya

Els equips de conservadors i socialdemòcrates han passat tota la nit reunits i han acordat limitar l'entrada de refugiats i reformar la zona euro

RedaccióActualitzat

Les negociacions a Alemanya per reeditar la gran coalició entre els cristianodemòcrates d'Angela Merkel i els socialdemòcrates de Martin Schulz, en una sessió maratoniana que s'han dilatat durant tota la nit de dijous a divendres, han tingut èxit: han arribat a un principi d'acord.

Ho han afirmat fonts de les negociacions poc abans de les nou del matí d'aquest divendres, després de més de 24 hores tancats i d'una setmana de reunions. L'acord l'han presentat hores després Merkel, Schulz i el líder dels socialcristians bavaresos, Horst Seehofer.

 

Refomar l'euro i limitar els refugiats

El principi d'acord inclou el compromís de treballar amb França per "reforçar" i "reformar" la zona euro per fer-la "més resistent a les crisis". Aquest compromís va en la línia de les propostes fetes pel president francès Emmanuel Macron.

Però l'acord més significatiu és el de limitar l'entrada de refugiats al país a una xifra força concreta: entre 180.000 i 220.000 cada any. Aquest compromís està més pròxim a la posició de Merkel que no pas dels socialdemòcrates, que han cedit.

Només un principi d'acord

Si es confirmés aquest principi d'acord, les negociacions entrarien en una nova fase, però encara quedarà un camí molt complicat per ratificar-lo. D'una banda, s'hauria de pactar el govern en si, i de l'altra, que l'acord rebi l'aval de les bases socialdemòcrates.

Aquest aval hauria de concretar-se en el congrés extraordinari del Partit Socialdemòcrata, que se celebrarà el diumenge 21 de gener a Bonn. El que li costarà més a Schulz és aconseguir el suport de les joventuts socialdemòcrates, que són la facció més reàcia a repetir la coalició.

 

Evitar noves eleccions

La carrera política del mateix Schulz en depèn: durant la campanya va prometre que la coalició no es repetiria, però ara s'ha vist obligat a lligar-hi el seu futur, amb la promesa de no tornar-se a presentar si s'han de repetir les eleccions.

En tot cas, per als tres partits la repetició de la gran coalició és una necessitat per evitar tornar a fer eleccions i, previsiblement, perdre més suport. En les eleccions, fetes ja fa més de 3 mesos, van perdre un milió de vots.

La majoria d'aquests vots van anar a parar a Alternativa per a Alemanya, el partit xenòfob pròxim a l'extrema dreta que ha trencat els equilibris electorals que hi havia al país.

Les negociacions s'han seguit durant tota la nit amb molta expectació per part dels mitjans de comunicació i també al carrer, davant del lloc on s'estan fent.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut