Prince: innovador, provocador, eclèctic i prolífic

L'artista va aconseguir nombrosos èxits, com "Purple rain", "Kiss" o "When doves cry", al llarg d'una carrera de prop de quaranta anys

Actualitzat

Prince Rogers Nelson, conegut artísticament pel seu nom de pila, Prince, ha encarnat la innovació com pocs artistes. No només a l'hora de rebatejar-se -amb "L'artista abans conegut com a Prince", "L'artista" o fins i tot un símbol volgudament ambigu i sexual, que es va conèixer com "el símbol del 'amor"-, sinó també per combinar tendències i tocar l'èxit amb diverses tecles.

El canvi de nom no era l'única excentricitat d'aquest artista prolífic, de veu harmoniosa, estil inconfusible, sovint provocatiu i ritmes que passen pel funk, el pop, el jazz o el hip-hop. De fet, se'l considera el fundador de l'anomenat "so Minneapolis".

Nascut el 7 de juny de 1958 a Minneapolis, Minnesota, va escriure la seva primera cançó als 7 anys. El 1978 va publicar el seu primer àlbum, "For You", en què totes les cançons estan compostes i són interpretades per ell. Tasta l'èxit un any més tard amb el disc "Prince", amb cançons exitoses com "I wanna be your lover".

De seguida va destacar per les lletres de contingut sexual i els ritmes eclèctics, com van demostrar els tres àlbums següents, "Dirty mind" (1980), "Controversy" (1981) i "1999" (1982).

El 1984 va publicar el seu èxit més destacat, "Purple Rain", àlbum i banda sonora de la pel·lícula del mateix nom. El disc, que va vendre quinze milions de còpies només als Estats Units, incloïa altres cançons que van aconseguir una alta popularitat, com " When doves cry " i "Let 's go crazy", que van arribar a ser èxits a nivell mundial i van elevar Prince a la categoria de superestrella.

Al llarg de la seva carrera va obtenir nombrosos guardons, entre els quals hi ha set premis Grammy, un Globus d'Or i un Òscar, per la banda sonora de "Purple Rain", que també li va suposar tres Grammys.

El 1987 publica un altre disc considerat obra mestra, "Sign 'o' the times", síntesi de diversos projectes i que inclou peces elogiades per públic i crítica, com "If I was your girlriend", "'Hot thing" o "'I could never take the place of your man".

Va publicar el seu últim àlbum, "HITnRUN phase one", el setembre del 2015, exclusivament a través del servei de "streaming" tidal. Ja abans havia llançat discos a través de diaris, una estratègia que va sorprendre molta gent.

Prince va demostrar el seu talent no només cantant i interpretant, sinó també component, tant per a ell mateix com per a altres artistes. Seva és, per exemple, "Nothing compares 2U", que va popularitzar Sinnéad O'Connor.

La revista "Rolling Stone" el va situar al número 27 a la llista dels cent artistes millors de tots els temps. Ha venut més de cent milions de discos arreu del món, fet que el converteix en un dels artistes més venuts de la història. Ha mort a Minnesota als 57 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut