A Espanya, el 15% de la població pateix migranya
A Espanya, el 15% de la població pateix migranya
Barcelona

Primers passos d'investigadors de la UOC per veure la migranya

La nova tècnica permetrà millorar el diagnòstic de la migranya, que ara es fa descartant altres patologies, i també ajudarà a ajustar millor els tractaments

RedaccióActualitzat

Un equip de neuròlegs espanyols, liderat pel doctor Robert Belvís, de la UOC, està a punt d'enllestir un projecte de recerca que pot ajudar a diagnosticar millor les migranyes mitjançant proves per imatge. Els científics apliquen mètodes informàtics a les ressonàncies per obtenir proves visuals de la malaltia. Aquest avenç podria permetre un millor tractament d'una malaltia que afecta un 15% de la població espanyola.

Un estudi pioner al món per diagnosticar la migranya

Actualment, no hi ha cap biomarcador que ajudi a determinar quan una persona pateix migranya. Els metges diagnostiquen la malaltia només basant-se en els símptomes que presenta el pacient que va a la consulta, però no disposen de cap prova (per imatge o mitjançant anàlisi de sang) que confirmi el diagnòstic clínic.

Per obtenir aquest biomarcador, l'equip del doctor Belvís analitza, per mitjà d'imatges, les alteracions que es produeixen en el cervell de les persones que habitualment tenen migranya, comparant-les amb les d'altres persones que no tenen mals de cap. Actualment s'estan fent proves a 120 malalts amb migranya mitjançant ressonàncies magnètiques, que després són analitzades per uns programes informàtics molt innovadors, els quals permetran determinar si els cervells presenten alteracions.

Robert Belvís, que lidera l'equip d'investigadors, explica que "el fet de trobar un biomarcador de migranya en les proves per imatge ens ajudarà tant en el diagnòstic com en el tractament de la malaltia, ja que permetrà veure els canvis que experimenta el cervell quan modifiquem l'evolució de la migranya amb un medicament».

Estudis anteriors ja havien detectat la possibilitat que hi hagués canvis en els cervells de les persones amb migranya, però fins ara no s'havia analitzat d'una manera tan àmplia i fent servir les TIC.

Es preveu que els resultats d'aquesta recerca es facin públics a partir del mes de setembre.

La migranya és la vuitena malaltia més discapacitadora, per davant d'altres com la malaltia d'Alzheimer o l'esclerosi múltiple, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Un dia amb migranya és tan invalidant com un dia de ceguesa o de paraplègia. A més, segons els càlculs de diversos experts, a Europa aquesta malaltia genera una despesa anual de 27.000 milions d'euros.

Anar al contingut