Aquest és l'estat en què ha quedat la C-12 a Amposta. (Font: @ajamposta)

La llevantada deixa inundacions i destrosses al Montsià, Baix Ebre i Baix Maestrat

RedaccióActualitzat

Les pluges intenses al sud de Catalunya i la meitat nord del País Valencià han provocat molts problemes per a la circulació ferroviària i per carretera.

La pitjor part d'aquest episodi se l'ha endut Vinaròs, a la comarca valenciana del Baix Maestrat, on en només una hora es van superar aquest divendres a la tarda els 159 litres per metre quadrat, una xifra de rècord. En tot l'episodi de pluges, l'estació meteorològica de Vinaròs ha acumulat 374 litres per metre quadrat.

 


Protecció Civil ha rebut 553 trucades al telèfon d'emergències 112 relacionades amb les pluges

 

Com a mesura preventiva, Protecció Civil ha mantingut l'alerta del pla Inuncat fins a les dues del migdia perquè tot i que ja no s'esperen precipitacions importants, encara quedaven petites incidències per solucionar, i els cabals dels rius i rieres són elevats.

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, alerta que "encara podem trobar algunes incidències per acumulació d'aigua" i s'ha d'estar pendent de les conseqüències del temporal que ha deixat inundacions i problemes de mobilitat a les terres de l'Ebre i a diversos municipis de la demarcació de Castelló, al País Valencià.

 

A les Terres de l'Ebre, sobretot al Montsià, al Baix Ebre i la Terra Alta, s'han acumulat des de dijous més de 280 litres per metre quadrat.

 



 

 

 

L'acumulació d'aigua ha provocat talls a les carreteres, caigudes d'arbres i inundacions de baixos d'edificis. Hi ha carrers inundats en municipis com Tortosa i en algunes zones hi ha hagut talls de subministrament elèctric.

 

El cabal del riu Ebre al seu pas per Tortosa és de 250 metres cúbics per segon:

 


A la platja d'Alcanar, la força de l'aigua ha provocat importants destrosses a carrers i baixos d'edificis:

 


Dotze hores atrapats en un tren

La circulació de trens pel corredor mediterrani s'ha vist molt afectat per aquest episodi d'intenses pluges. 

Com a conseqüència dels aiguats s'ha inundat l'estació de tren de Vinaròs i la circulació ferroviària entre Catalunya i el País Valencià ha estat tallada des d'aquest divendres a la tarda i fins aquest dissabte a primera hora.

Renfe calcula que s'han vist afectats uns 5.000 viatgers, entre els que no han pogut sortir de les estacions d'origen perquè s'han anul·lat els trens i els que han quedat atrapats en trens bloquejats a mig trajecte:

" Al corredor mediterrani estem parlant del voltant de 15 trens i uns 5.000 viatgers que vam haver de moure i garantir la mobilitat d'aquest viatgers"

Uns 300 passatgers d'un Talgo que feia el trajecte Barcelona-Cartagena han passat pràcticament tota la nit dins del tren a l'estació de l'Aldea, després d'haver quedat blocats a Ulldecona. L'altra meitat del passatge ha tornat cap a Barcelona passades les dues de la matinada.

Problemes a la carretera

Els problemes de mobilitat han estat nombrosos. Es manté tallada la C-12 entre Amposta i Tortosa. També està tallada la carretera local que uneix Roquetes amb Mas de Barberans.

 

La Nacional 340 a Alcanar continua acumulant aigua, però la via s'ha reobert després d'hores tallada.

Fins a les set d'aquest matí, el telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 550 trucades relacionades amb la pluja. La majoria, per inundacions de baixos, caigudes d'arbres o branques, rescat de vehicles o despreniment a la via.

 

 

 

Vinaròs, xifra rècord

Les pluges fortes i persistents que cauen des d'aquest dijous al migdia al País Valencià han provocat inundacions per notables acumulacions d'aigua. En alguns punts ja s'han acumulat 300 litres per metre quadrat.

 

La circulació de cotxes ha quedat molt afectada i ha obligat a tallar nombroses vies en municipis com Benicarló, Vinaròs, Peníscola, Alcalà de Xivert i Alcossebre. Segons Aemetg, a Vinaròs, entre les sis i les set del vespre s'han recollit 159,2 l/m2. És el valor més alt mesurat a Espanya des que hi ha registres.

Al Port de Sagunt, l'aigua ha inundat un supermercat:

 

El Pavelló Municipal 1 d'Octubre d'Amposta, on tot estava preparat per fer un sopar per a la gent gran, ha quedat completament negat per l'aigua. 

 

Matinada amb petits incidents

La pluja ja havia avisat aquest divendres, de matinada. A les comarques del sud de Catalunya, principalment al litoral tarragoní i el delta de l'Ebre, han patit alguns petits incidents.

Un exemple seria Salou, on una de les màquines que feia la neteja de la platja a la zona del barranc de Barenys s'ha encallat a la sorra just al davant de la sortida del curs de l'aigua i l'han hagut de treure arrossegant-la.

A la platja encara hi ha canyes i brossa de la barrancada de la matinada de dilluns. El conductor no ha patit danys. El barranc baixava ple, però no hi ha hagut inundacions.

 

 

No gaire lluny, a Cambrils, un vehicle ha quedat atrapat a la riera de Mas Pujols. No hi ha danys personals.

 

A Reus han hagut de suspendre les classes del col·legi Francès i s'ha hagut de tallar la petita riera que hi ha a l'accés. I a Altafulla, s'ha inundat el pas inferior de l'estació de trens, que ha quedat impracticable per als usuaris.

ARXIVAT A:
País ValenciàMobilitat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut