Barcelona

Detectats a l'Hospital Clínic dos casos d'intoxicació per plom en productes aiurvèdics

Les càpsules del tractament contenien nivells molt alts de plom i les venien en un centre no reconegut

RedaccióActualitzat

L'Hospital Clínic ha detectat i estudiat dos casos d'intoxicació per plom -anomenada saturnisme- a causa d'una medecina aiurvèdica i n'ha publicat els resultats en un dels últims números de la revista "Medicina clínica".

Quan es va trobar el primer cas, es va començar a estirar el fil i es va trobar un grup de 15 persones afectades. D'aquestes, només dues dones tenien símptomes més greus, com dolor abdominal i anèmia. Tots els afectats havien anat al mateix centre, on una persona receptava aquestes càpsules, sense nom, sense prospecte i sense embalatge. Les importava de l'Índia i les venia com un tractament aiurvèdic. Quan es va destapar el cas, l'home ja havia fugit.

Els tractaments aiurvèdics s'acostumen a fer d'extractes de plantes i de vegades s'hi afegeixen petites quantitats de metalls pesants per potenciar-ne l'efecte terapèutic. L'organisme té capacitat per depurar petites quantitats de metalls pesants, però en aquest cas, segons Santiago Nogué, responsable de Toxicologia Clínica de l'Hospital Clínic, "les quantitats de plom que portaven eren astronòmiques i, per tant, era impossible que un organisme pogués depurar la quantitat de plom que s'anava absorbint amb les pastilles. Per tant, és un fet gairebé criminal."

Àngela Sanz, directora de l'Escola Internacional de Cultura Aiurvedica, creu que "és un producte que segurament ha arribat a Catalunya a través d'una persona que l'ha comprat d'una forma no correcta i feta d'una forma no segura".

La medicina aiurvèdica prové de l'Índia i es basa en l'estudi de l'ésser humà atenent factors físics, mentals i espirituals. Els tractaments solen començar per la dieta i poden incloure massatges, ioga i meditació. També es fan servir remeis que a l'Índia tenen control sanitari, però probablement aquest no va ser el cas del que van prendre les persones afectades.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut