Jerusalem

Dos morts i desenes de ferits per foc israelià en les primeres protestes a Palestina

Protestes pel reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel per part de Donald Trump

RedaccióActualitzat

Dos palestins han mort per foc israelià aquest divendres a Gaza en les protestes del "dia de la ira", convocades contra el reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel per part del president nord-americà, Donald Trump. Un d'ells ha estat Mahmud al-Masri, de 30 anys i de la ciutat de Khan Yunis. Ha mort per ferides de bala a la zona fronterera de l'est de la ciutat.

El nombre de ferits a la Franja s'eleva a 34, un dels quals d'extrema gravetat. A Cisjordània, segons dades de la Mitja Lluna Roja, més de dues-centes persones han hagut de ser ateses: 45 per ferides de bala, tres per cops i 162 per haver inhalat gasos lacrimògens.

 

L'endemà de la crida de Hamas a iniciar la tercera intifada, quan fa 30 anys del començament de la primera, la jornada de protesta d'aquest divendres ja es coneix com el "dia de la ira". Una jornada de protesta contra la decisió de Donald Trump de reconèixer Jerusalem com la capital d'Israel.

Les protestes han començat després de la pregària de divendres a Cisjordània, Jerusalem Est i la Franja de Gaza. Centenars de joves s'han dirigit a les fronteres per enfrontar-se amb l'exèrcit israelià després de la pregària del migdia, quan els altaveus de les mesquites han instat la població a prendre els carrers i manifestar-se en suport a Jerusalem. Les forces de seguretat israelianes han respost als manifestants amb gasos lacrimògens.

 

Les protestes i enfrontaments s'han allargat fins ben entrada la nit en molt punts del món. A Atenes, milers de musulmans de diversa procedència han cremat banderes nord-americanes. A Sanà, al Iemen, també hi ha hagut una manifestació multitudinària contra la decisió de Trump de portar la seva ambaixada de Tel-Aviv cap a Jerusalem. Els palestins que viuen a Tunis també van sortir ahir al carrer per protestar contra la mesura, enmig d'un fort dispositiu policial. Al Regne Unit hi ha hagut concentracions dels dos bàndols davant l'ambaixada dels Estats Units: propalestins irritats amb l'anunci de Trump, i proisraelians defensant la mesura. Fins i tot s'ha protestat a Washington, on s'ha fet una pregària musulmana davant de la Casablanca

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut