Diverses persones sobre les runes a la plaça Taksim d'Istanbul.
Diverses persones caminen sobre les runes a la plaça Taksim d'Istanbul. (Foto: EFE)
Istanbul

Primeres mostres de desgel a Turquia després de la tornada d'Erdogan

La Comissió Europea ha qüestionat l'ús de la força policial durant les protestes ciutadanes d'aquesta setmana i ha recordat que això és incompatible amb la democràcia. Després d'haver rebut un bany de masses en la seva tornada al país, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha rebaixat el to i ha dit que no té cap problema a escoltar peticions democràtiques.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea ha qüestionat l'ús de la força policial a Turquia durant les protestes ciutadanes d'aquesta setmana i ha recordat que això és incompatible amb la democràcia. Des d'Alemanya, el país on viuen més immigrants turcs, la cancellera Angela Merkel ha demanat al govern d'Erdogan que s'abstingui de recórrer a la violència.

Mentrestant, el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, insisteix a qualificar de vandalisme i d'atemptat contra les llibertats els incidents dels últims set dies, tot i que també s'ha mostrat obert a escoltar peticions democràtiques.

Els manifestants no marxen de Taksim

Els manifestants no reaccionen de manera especial a les dures paraules del primer ministre, però tampoc se'n van a casa. Erdogan els ha tornat a qualificar de terroristes i els ha exigit que marxin. Ho ha dit just en arribar a Turquia, però són paraules calcades a les que ja va expressar dijous a Tunísia; potser per això la plaça d'Istanbul s'hi comença a acostumar. Taksim volia però no esperava una resposta conciliadora, i els manifestants no pensen marxar-ne.

Alguns pensen que el primer ministre ha perdut sensibilitat respecte al que passa al carrer. Diuen que en països europeus i occidentals s'ha pogut veure com els líders que passen deu anys al poder poden perdre, asseguren, el contacte amb la realitat, tal com està succeint amb el primer ministre turc.

Després de dies de no entrar a Taksim, cal esperar ara quina serà la resposta de la policia la primera nit que Erdogan torna a ser a Turquia. Després d'haver rebut un bany de masses en la seva tornada al país, de matinada, el primer ministre ha dit que no té cap problema a escoltar peticions democràtiques.

Primeres mostres de desgel

Tot i que aquest divendres era el dia perfecte, per la visita del Comissari Europeu per a l'Ampliació, encara sembla molt d'hora per dir que Erdogan s'ha tirat enrere. És cert que ha fet un gest cap a l'oposició, però també és veritat que, al mateix temps, ha volgut deixar clar que està molt molest per aquesta crisi política causada per la construcció d'un centre comercial i irritat per uns aldarulls que han provocat tres morts i 4.000 ferits.

En concret, Erdogan ha dit que renuncia a la construcció del centre sobre el parc de Gezi; que només s'arrencaran dotze arbres, que s'hi construirà un museu i un centre cultural. Però totes aquestes són només part de les reivindicacions dels joves manifestants que hi ha a la plaça Taksim, sens dubte, contrapartides que interposen com a requisits indispensables per abandonar l'espai que ocupen des de fa dies. Però hi ha altres reivindicacions. Per exemple, que s'alliberin els companys detinguts a la presó. Sigui com sigui, sembla que es tracta de les primeres mostres de desgel de la pitjor crisi política turca dels últims deu anys.
Anar al contingut