Nou balanç oficial de morts pel terratrèmol d'Itàlia: 278 persones

En la segona nit després del sisme la xifra augmenta molt menys que en la primera, mentre el govern italià anuncia les primeres mesures i partides pressupostàries per pal·liar-ne els efectes

RedaccióActualitzat

Segona nit al ras o en tendes de campanya per als que han perdut casa seva en el terratrèmol d'Itàlia i també segona nit de treballs per mirar de trobar algú amb vida entre la runa. L'últim balanç de víctimes xifra en 278 els morts i 387 els ferits hospitalitzats. Feia 24 hores que aquesta xifra gairebé no pujava, després que la primera nit després del sisme el recompte augmentés, de cop, en 100 persones.

El nou balanç, fet públic aquest divendres al matí, l'ha ofert novament Immacolata Postiglione, cap d'emergències de Protecció Civil d'Itàlia. Postiglione ha detallat quants cadàvers s'han recuperat de cada poble: 218 a Amatrice, 49 a Arquata del Tronto i 11 a Accumoli.

També ha donat més xifres: 2.100 persones han dormit la nit de dijous a divendres als camps de tendes que s'han muntat per allotjar els que s'han quedat sense casa o hi ha perill que s'ensorrin les seves –la nit anterior havien estat 1.200-. Durant la nit hi ha hagut una cinquantena més de rèpliques, una de molta magnitud, 4,9, i que ha provocat més enfonsaments, tot i que ningú ha pres mal.

I una altra xifra que ha ofert el ministre de Cultura italià: el sisme ha provocat danys o ha tirat a terra gairebé 300 edificis de valor cultural. El govern ha declarat l'estat d'emergència i ha aprovat un primer paquet de 50 milions d'euros per afrontar la situació.

Rescat contra rellotge

Mentrestant, les excavadores continuen traient runa i els bombers lluiten contra rellotge per salvar alguna altra vida. El portaveu dels bombers, Luca Cari, ha explicat que la informació de qui hi havia a cada casa és crucial per aconseguir-ho:

"Necessitem saber el nombre exacte de persones desaparegudes abans de dir quantes hores més haurem de treballar. Però evidentment continuarem sense interrupció fins que estiguem segurs que ja no queda ningú."

Històries personals

Molts han perdut la casa; alguns, la família o els amics. Dels que s'han salvat, es van saben les històries personals que donen una idea de la magnitud del drama viscut, com la de Marjana Lleshi, monja del convent d'Amatrice:

"Em vaig amagar sota el llit per protegir-me del sostre que queia. Vaig demanar ajuda i ningú em va respondre. Vaig perdre tota esperança, i vaig començar a enviar missatges als amics perquè preguessin per mi i per la meva ànima, els deia adéu per sempre."

O la mare que, coberta de runa, va fer l'impossible per sortir-ne i anar a buscar la seva filla:

"No la veia. El seu llit estava cobert de runa. Amb una mica de llum vaig veure els seus petits peus. La vaig agafar pels peus i com vaig poder la vaig arrossegar fins a fora. No plorava, però estava espantada."

 

 

Les rèpliques ho dificulten encara més

 

Dia i nit no es perd l'esperança de trobar més gent amb vida. El 2009, a L'Aquila, els últims supervivents els van rescatar 72 hores després del terratrèmol. Però les rèpliques del terratrèmol ho estan complicant, com la que hi va haver aquest dijous al migdia, de magnitud 4,3 en l'escala de Richter i ha fet caure alguns dels edificis que havien quedat danyats pel terratrèmol.

"Casa Itàlia"

A més de l'estat d'emergència i del paquet de 50 milions d'euros, el primer ministre, Matteo Renzi, ha anunciat un nou pla centrat en la prevenció sísmica. Es dirà "Casa Itàlia" i vist el fracàs de l'anterior pla posat en marxa després del terratrèmol del 2009, Renzi ha insistit a dir que s'hi han de posar més esforços.

"El projecte "Casa Itàlia" ha de ser un projecte seriós i no només paraules. Ha de ser seriós i sistemàtic. El fet que no hagi sortit bé abans no vol dir que aquest pla no pugui tenir èxit amb l'ajuda de tothom."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut