Quim Torra no surt investit i haurà d'esperar a la decisió de la CUP

Torra ha obtingut 66 suports, dos per sota de la majoria absoluta necessaris en la primera volta

RedaccióActualitzat

El candidat de Junts per Catalunya haurà d'esperar a dilluns per ser proclamat president. En la primera votació, aquest dissabte, ha obtingut els vots de 66 diputats, dos per sota de la majoria absoluta necessària per la primera volta.

65 diputats han votat en contra i quatre s'han abstingut. Set dels diputats han exercit el vot delegat perquè són a la presó o a l'exili. Són Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Toni Comín, Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Raül Romeva.

Durant la votació, alguns dels diputats dels partits independentistes s'han posat una samarreta groga per demanar "la llibertat dels presos polítics".

 

 

Torra haurà d'esperar a la segona volta i dependrà de les abstencions de la CUP. La formació anticapitalista fixarà aquest diumenge la seva posició sobre la investidura. Els dubtes sobre la investidura s'han disparat quan els diputats cupaires no han aplaudit el discurs d'investidura del candidat Torra.

Quart candidat

Aquest dissabte, el Parlament ha tornat a intentar la investidura d'un candidat elegit a les urnes del 21D. A les 12 del migdia ha començat el debat d'investidura de Quim Torra, el quart intent des que al gener es va constituir el Parlament i a pocs dies perquè es compleixi el termini per a la convocatòria automàtica de noves eleccions.

A les set de la tarda ha començat la votació, que porta a la segona volta, que es farà dilluns.

 

Notícia relacionada: Torra arrenca un aplaudiment de Cs, PP i el PSC quan demana "no mantenir l'insult"

 

El discurs de Torra

Torra s'ha compromès a obeir el mandat de la cambra i de l'1-O i ha detallat part del seu programa de govern en el seu discurs al Parlament. Ha resumit el seu programa en cinc paraules: excepcionalitat, provisionalitat, responsabilitat, diàleg i vida.

 

Notícia relacionada: De Felip VI a Muriel Casals, passant per Txarango: les cites del discurs de Torra

 

El candidat ha reivindicat Carles Puigdemont com a president i ha reclama diàleg a Rajoy i Juncker i entre els catalans.

 

 

Trucada de Puigdemont

Quim Torra ha arribat aquest matí al Parlament poc abans de les deu del matí:


Al Parlament, Torra ha rebut la trucada de Carles Puigdemont, tal com ha confirmat Jaume Clotet, membre de Junts per Catalunya:


La incògnita de la CUP

Què passarà dilluns? La investidura de Torra està en l'aire i en mans de la CUP. El candidat no té els vots garantits en primera volta, però si la CUP s'absté en segona votació, dilluns tindrà la majoria necessària per ser elegit 131è president de la Generalitat.

Els cupaires han convocat un consell polític, que es farà diumenge, per decidir si mantenen les 4 abstencions o les canvia per 4 nos. Si hi vota en contra, la candidatura de Quim Torra no podrà prosperar i no podrà sortir elegit president.

Els vots de JxCat i ERC seran suficients comptant els vots delegats dels diputats que són a la presó i a l'estranger.

Fonts de la CUP admeten que hi ha bona sintonia personal amb Torra, però que una cosa és la sintonia personal i una altra el projecte de govern.

Sí dels Demòcrates

Demòcrates –integrat en el grup parlamentari d'ERC– ja ha fet una consulta interna per decidir el vot dels seus diputats. Ha guanyat el "sí" amb el 88% dels vots, amb 491 suports.

Els vots negatius

Ciutadans, els comuns, el PSC i el PP són els partits que han votat "no" a la investidura i coincideixen a criticar la figura de Torra perquè el consideren un independentista radical.

 

Notícia relacionada: Quim Torra: de dirigent d'Òmnium a candidat a president

 

El pla d'acció de Torra

Si surt elegit, Torra ha parlat en una entrevista a TV3 d'una "legislatura excepcional". Una de les primeres decisions que prendrà si surt investit serà la formació d'un comissionat per a la investigació de les conseqüències de l'aplicació de l'article 155.

 

 

El presidenciable també ha demanat disculpes per uns tuits que va fer fa uns anys, que han estat criticats per l'oposició, que els considera insultants per als espanyols.

 

El possible govern de Torra

El govern de Quim Torra es comença a perfilar encara que no tingui la investidura garantida. Seria un govern amb dues potes, una a l'exterior, amb Puigdemont, i l'altra a Catalunya, amb Quim Torra.

Dues de les figures fortes d'aquest govern seran Elsa Artadi, per part de Junts per Catalunya, que assumiria les funcions de portaveu i una conselleria que podria ser Governació, i Pere Aragonès, per Esquerra Republicana, com a vicepresident i responsable d'Economia. La intenció de Junts per Catalunya és restituir els seus consellers cessats pel 155 que ho vulguin. Josep Rull i Jordi Turull, empresonats a Estremera, podrien repetir al capdavant de Territori i Sostenibilitat i Presidència, respectivament.

 

 

Lluís Puig, a Brussel·les, mantindria Cultura. En canvi, al capdavant d'Interior, s'hi situaria Miquel Buch, exalcalde de Premià de Mar i expresident de l'Associació Catalana de Municipis, després que Joaquim Forn, tancat a Estremera, va renunciar a l'escó.

Pel que fa als consellers d'Esquerra que van ser cessats, l'únic que ha expressat la voluntat de ser restituït és Toni Comín, que va estar al capdavant de Salut, ara a Brussel·les i pendent d'extradició. Dolors Bassa i Carles Mundó van renunciar a repetir a Treball i Justícia, respectivament.

El diputat al Congrés Joan Tardà va avançar que les també diputades a Madrid Ester Capella i Teresa Jordà serien conselleres: Capella a Justícia i Jordà a Agricultura. Ensenyament passaria del PDeCAT a Esquerra, i uns dels noms que sonen és el de l'exconseller primer amb el tripartit Josep Bargalló.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut