Iñigo Urkullu i Quim Torra, en la compareixença davant els mitjans de comunicació (ACN)
Iñigo Urkullu i Quim Torra, en la compareixença davant els mitjans de comunicació (ACN)
Vitòria

Urkullu emplaça Torra a buscar un referèndum "legal i pactat" sobre autodeterminació

En la primera trobada entre els presidents basc i català, el lehendakari fa una crida a aprofitar les actuals majories al Congrés

Actualitzat

El president del govern basc, Iñigo Urkullu, ha emplaçat el president de la Generalitat, Quim Torra, a un referèndum pactat aprofitant les majories al Congrés dels Diputats que han fet possible la presidència del govern espanyol de Pedro Sánchez.

"Advoco pel dret a decidir de manera legal i pactada i en aquest sentit també per una proposta de directiva de claredat, com a paraigua, en el si de la Unió Europa."

"He traslladat al president Torra la necessitat d'aprofitar l'actual majoria parlamentària que sustenta el govern espanyol, que és una via que pot propiciar una via de solució política a la situació, sempre que existeixi una autèntica voluntat d'acord."

En la compareixença conjunta, Urkullu i Torra han deixat clares les seves diferències sobre l'estratègia per aprofundir en l'autogovern.

"Crec que ara mateix el ritme cap a la llibertat del poble català i del poble basc és possible que no sigui exactament el mateix. Però crec que les dues nacions tenim el mateix objectiu final."

"Estem estirant i estirem tots els petits fils possibles per veure si Espanya ens dona una resposta que no sigui 'no'. Però constatem que fins ara és 'no'. És més, fins ara la resposta de l'estat espanyol han estat 214 anys de presó."

El lehendakari ha expressat la seva solidaritat amb els independentistes presos i ha dit que la presó provisional no té "cap sentit" des del punt de vista "humanitari i polític".

 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha viatjat aquest dimecres al País Basc per reunir-se, en un dinar de treball, amb el seu homòleg, el lehendakari Iñigo Urkullu.

Sobre la taula, intentar recuperar una relació històrica després d'un any de relació complicada -recordem que el lehendakari va fer de mediador entre Catalunya i el govern espanyol- i plantejar també a Pedro Sánchez la necessitat d'una reforma del model d'Estat que reconegui la plurinacionalitat.

S'han trobat al Palau d'Ajuria Enea, la residència oficial del lehendakari a Vitòria.

Aquest matí, en una entrevista a ETB, Quim Torra insistia que no acceptarà cap referèndum pactat amb l'Estat que no sigui d'autodeterminació. Ho deia en referència a la proposta que Sánchez presentarà en un ple monogràfic al Congrés: un nou Estatut d'Autonomia per a Catalunya. Per Torra, "estem davant d'un 'apoyaré 2.0'".

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàReferèndum 1-OPaís Basc
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut