Angela Merkel i Donald Trump, durant la roda de premsa (Reuters)
Angela Merkel i Donald Trump, durant la roda de premsa (Reuters)
Washington

Primera trobada entre Merkel i Trump, marcada per les discrepàncies

Discrepen sobre immigració i refugiats, sobre la política proteccionista dels Estats Units, sobre canvi climàtic i sobre l'OTAN

RedaccióActualitzat

Als Estats Units, primera trobada entre el president i la cancellera alemanya. Cordialitat i somriures en la primera encaixada de mans entre dos líders molt diferents, Angela Merkel i Donald Trump. A pesar d'una situació incòmoda que s'ha creat quan, a la sessió fotogràfica al Despatx Oval, els han demanat que es donessin la mà i Trump ha fet com si no ho sentís.

Els dos líders han abordat temes diversos. Han parlat de refugiats, de l'OTAN, de comerç. La trobada ha fet evidents les discrepàncies, però en un to discret, de voluntat de trobar terreny comú. Discrepen sobre immigració i refugiats, sobre la política proteccionista dels Estats Units -que no beneficia per exemple l'acord amb la Unió Europea, que està aturat-, sobre canvi climàtic i sobre l'OTAN. Però on hi ha terreny per explorar  l'entesa és en l'economia. 

Merkel defensa l'acollida de refugiats

La cancellera alemanya ha defensat davant Donald Trump la seva política d'acolliment de refugiats. Durant la roda de premsa a la Casa Blanca posterior a la reunió amb el president nord-americà, Angela Merkel també ha destacat que cal acabar amb les xarxes d'immigració il·legal.

"S'ha d'ordenar l'arribada de refugiats, s'han aturar les transferències il·legals de persones i ho hem de fer de manera que puguem oferir oportunitats de vida a les persones refugiades, que venen de països que no els poden oferir això, països on hi ha guerres i on viuen en situacions extremes. Penso que aquesta és la manera correcta d'actuar i en aquest sentit estem fent un intercanvi d'opinions."

Donald Trump ha assegurat que la immigració és un privilegi i no un dret, i sobre la lluita contra Estat Islàmic, ha demanat al govern alemany que se sumi a la coalició internacional que aporta tropes per combatre'l a diferents països.

"Els nostres països han de seguir treballant de manera conjunta per protegir els nostres pobles del terrorisme radical islamista. I per derrotar Estat Islàmic demano a la cancellera Merkel que faci contribucions civils i militars com un membre de la coalició que lluita contra Estat Islàmic."

Trump reclama més inversió a l'OTAN

El president nord-americà s'ha tornat a queixar de la inversió insuficient en defensa que fan els membres de l'OTAN, en comparació amb la contribució que fan els Estats Units, i ha agraït que Alemanya hagi anunciat l'augment de la seva inversió fins a arribar al 2% del producte interior brut en els pròxims anys.

Aïllacionista no, "comerciant just"

Trump també s'ha defensat de les crítiques que l'acusen de ser un polític aïllacionista. S'ha definit, per contra, com un "comerciant", però "un comerciant just", quan li han preguntat sobre les seves mesures en comerç exterior. Segons ha dit, les seves mesures responen a la necessitat que els Estats Units deixin de ser tractats injustament en l'escena internacional.

Angela Merkel ha defensat davant de Donald Trump la necessitat de reprendre les negociacions del tractat de lliure comerç amb la Unió Europea.

Referència a "l'espionatge d'Obama"

Durant la roda de premsa, el president nord-americà no ha pogut evitar la referència a l'"espionatge d'Obama". Trump ha dit a Merkel que "tenen alguna cosa en comú": que tots dos, segons ell, han estat espiats per l'anterior president americà, Barack Obama.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut