Barcelona

Primera reunió dels experts que han d'actualitzar la balança fiscal de Catalunya

El debat sobre les balances fiscals torna a estar sobre la taula, i la Generalitat creu que necessita números actualitzats sobre quina part dels impostos que es paguen a Catalunya hi tornen en forma de despesa pública. I ha tornat a convocar un grup de tretze experts per posar al dia l'estudi que ja van fer l'any 2005. Per evitar que es puguin qüestionar els resultats, faran servir els dos mètodes de càlcul més reconeguts. L'informe pot quedar enllestit en poques setmanes, just quan estiguin en marxa les negociacions sobre el nou finançament autonòmic, que segons l'Estatut ha de quedar definit aquest agost.

Actualitzat
Els tretze experts que han de calcular la balança fiscal de Catalunya amb l'Estat han iniciat els seus treballs amb una reunió amb el conseller d'Economia, Antoni Castells. L'anterior estudi que van fer fa tres anys estabilitza el dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat l'any 2001, i ara confien poder arribar a l'any 2004, segons les dades que obtinguin del govern central.

Tal com van fer fa tres anys, establiran el càlcul d'acord amb les dues metodologies, el flux monetari, que territorialitza les inversions, i el flux del benefici, que no ho fa. Aleshores el dèficit fiscal es va situar en 11.300 milions d'euros, segons el càlcul monetari, i 8.400 amb el del benefici.

D'altra banda, el govern català continua rebutjant els arguments de Pedro Solbes per encarar el finançament autonòmic. El conseller Ernest Maragall recorda que l'executiu espanyol gairebé no té competències socials i, per tant, no se sosté la tesi que el govern central ha de disposar del 50% dels recursos de totes les administracions.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut