Primera entrevista de la mare d'Ossama bin Laden 7 anys després de la seva mort
Primera entrevista de la mare d'Ossama bin Laden 7 anys després de la seva mort
Arabia Saudita

Primera entrevista a la mare d'Ossama bin Laden: "Li van rentar el cervell"

Ahmad, germà d'Ossama, explica sobre la seva mare que "a dia d'avui encara li costa culpar-lo dels fets"

RedaccióActualitzat

La família d'Ossama bin Laden viu actualment a Jiddah, una ciutat saudita que ha estat la seu del clan Bin Laden durant generacions. Són una de les famílies més riques de l'Aràbia Saudita. Gairebé 17 anys després de l'11 de setembre, la mare d'Ossama, Alia Ghanem, ha concedit una entrevista al mitjà britànic "The Guardian" en què ha parlat de diversos temes relacionats amb el seu fill, els seus actes i el seu llegat. Ghanem explica la història d'un fill estimat que es va perdre pel camí:

"La meva vida va ser molt difícil perquè ell estava molt lluny de mi. Va ser un noi molt bo i em va estimar molt."

Ossama bin Laden, que va ser el líder de l'organització terrorista d'Al-Qaeda durant dues dècades i responsable de l'atac a Nova York l'11 de setembre del 2001, va morir l'any 2011 al Pakistan. La seva mare recorda el seu primogènit com un noi tímid i explica que es va convertir en una figura "forta, impulsada i piadosa" mentre estudiava economia a la Universitat King Abdulaziz, de Jiddah, on també es va radicalitzar:

"Es va convertir en un home diferent. Va ser un nen molt bo fins que va conèixer algunes persones que pràcticament li van rentar el cervell quan tenia poc més de 20 anys. Sempre li deia que s'allunyés d'ells i ell mai admetia el que estava fent perquè m'estimava molt."

A principis dels anys 80, Ossama va viatjar a l'Afganistan per combatre l'ocupació russa. El seu germà Hassan explica que al principi se sentien "molt orgullosos d'ell" fins que "va arribar l'Ossama el mujahidí":

"Al principi, ens sentíem molt orgullosos d'ell. Fins i tot el govern saudita el va tractar de manera notable i respectuosa. I després va arribar l'Ossama el mujahidí. Estic molt orgullós d'ell en el sentit que ell era el meu germà més gran. Em va ensenyar moltíssim. Però no crec que estigui molt orgullós d'ell com a home."

En ser preguntada sobre si mai va sospitar que podia convertir-se en jihadista, Ghanem explica que mai va passar pel seu cap i apunta que quan se'n va adonar estava "molt molesta", tot i que el seu fill Ahmad, germà d'Ossama, assegura que a dia d'avui encara li costa culpar-lo dels fets:

"Ella l'estimava molt i es nega a culpar-lo. En lloc d'això, culpa els qui l'envolten. Només coneix el bon noi, el costat que tots vam veure. Mai va arribar a conèixer el costat jihadista. Fa 17 anys (de l' 11 de setembre) i ella continua negant-se a l'Ossama."

Per la seva banda, Ahmad també assegura que va sentir-se "molt sorprès" en saber els primers informes de Nova York i les conseqüències que va tenir en la família:

"Va ser un sentiment molt estrany. Sabíem des del principi que havia estat l'Ossama. Del més jove al més gran, tots ens sentim avergonyits d'ell. Sabíem que tots ens enfrontaríem a conseqüències horribles. Els membres de la nostra família que estaven a l'estranger van tornar a l'Aràbia Saudita. A l'Aràbia, hi va haver una prohibició de viatges. Van intentar tot el possible per mantenir el control sobre la família."

Durant anys, la seva família s'ha negat a parlar d'Ossama. El periodista del mitjà britànic, Martin Chulov, explica que la família de Bin Laden ha estat molt cautelosa en les negociacions inicials per fer l'entrevista. Com a una de les famílies més influents del país, els seus moviments i compromisos continuen vigilats de prop, tot i que el nou lideratge de l'Aràbia Saudita encapçalat pel príncep hereu Mohammed bin Salman ha acceptat finalment la petició.

L'Aràbia Saudita, en procés de canvi

El 2018, el nou lideratge saudita vol dibuixar una línia en aquesta era i introduir el que Bin Salman anomena "Islam moderat". Els nous governants saudites creuen que les noves normes rígides que estan impulsant podrien ser un farratge per als extremistes que aprofiten els sentiments de frustració.

La reforma comença a fluir a través de molts aspectes de la societat saudita, com la reforma introduïda al mes de juny aixecant la prohibició de les dones conductores o l'obertura dels cinemes.

ARXIVAT A:
Al QaedaJihadisme
Anar al contingut