Una imatge en un telèfon mòbil que té les aplicacions de Facebook i Instagram obertes
Una imatge en un telèfon mòbil que té les aplicacions de Facebook i Instagram obertes
San Francisco

Primera demanda col·lectiva contra Instagram pels canvis en les condicions de servei

La demanda col·lectiva s'ha presentat davant d'un tribunal federal a San Francisco pels canvis que la xarxa social de les fotografies ha fet en les condicions de servei.

RedaccióActualitzat
Les reaccions pels canvis en les condicions de servei d'Instagram no s'aturen. Després de la forta polèmica que va suscitar l'anunci de la popular xarxa social per compartir fotografies que vendria les imatges dels usuaris amb finalitats publicitàries, Instagram es va fer enrere i va descartar beneficiar-se a partir dels continguts dels usuaris. Però Instagram no va canviar ni una coma dels termes d'ús i les condicions de servei modificades, que entraran en vigor el 16 de gener. I ara, a la xarxa social adquirida recentement per Facebook li ha caigut a sobre el que sembla ser la primera demanda col·lectiva per aquests canvis.

La demanda col·lectiva s'ha presentat davant d'un tribunal federal a San Francisco i està a l'espera de ser admesa. Segons un usuari d'Instagram de Califòrnia, la demanda apunta a un incompliment de contracte i altres càrrecs contra la companyia.

"Nosaltres creiem que aquesta queixa no té fonament i la combatrem de forma vigorosa", ha dit el portaveu de Facebook, Andrew Noyes en un correu electrònic.

De fet, Instagram permet modificar les seves fotografies amb filtres i efectes i compartir-les fàcilment a Internet, va anunciar, juntament amb la revisió dels termes de servei, una clàusula d'arbitratge obligatòria que implica que els seus usuaris accepten renunciar als seus drets a participar en una demanda col·lectiva excepte en unes circumstàncies molt limitades. No obstant això, com que els termes de servei d'Instagram continuaran en vigor fins a mitjans de gener, els usuaris han presentat aquesta demanda amb l'esperança que sigui presa en consideració.

La demanda, presentada per la firma d'advocats Finkelstein & Krinsk, a San Diego, han reconegut que els clients que no estan d'acord amb les condicions d'Instagram sempre poden cancel·lar el seu perfil, però aleshores perden els seus drets sobre les fotos que van compartir anteriorment.

"Resumint, Instagram declara que 'el fet de posseir un contingut ens atorga un avantatge legal i, si no ens agrada, no ens poden detenir", diu la demanda.

A més, un advocat d'alt rang d'Electronic Frontier Foundation, Kurt Opsahl, que ha criticat Instagram, ha afirmat que estava content que Instagram s'hagués fet enrere en alguns dels termes publicitaris, però ha advertit que no han canviat el text que havien promès per dir explícitament que les fotografies privades ho continuarien sent.

Fa temps, Facebook va generar fortes crítiques per eliminar l'opció de mantenir certs continguts i informació de forma privada. "Amb sort, Instagram aprendrà de l'experiència i s'abstindrà de treure les configuracions de privacitat", ha considerat l'advocat Opsahl.

Anar al contingut