Barcelona

Primer fàrmac efectiu contra l'esclerosi múltiple progressiva

La Vall d'Hebron ha aconseguit provar amb bons resultats un medicament contra un tipus d'esclerosi agressiva que no tenia cap tractament

Actualitzat

Un medicament experimental ha aconseguit bons resultats contra un tipus d'esclerosi múltiple agressiva. L'estudi fet per la Vall d'Hebron s'ha demostrat efectiu per aturar la progressió d'aquest tipus d'esclerosi que afecta fins a un 15% dels pacients i que fins ara no tenia de cap tractament.

En la majoria dels casos l'esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa que avança amb brots. Però en l'esclerosi múltiple progressiva primària, la discapacitat s'agreuja de forma contínua i lentament al llarg de mesos o anys. Normalment, els pacients que tenen aquest tipus d'esclerosi se'ls diagnostica cap als 40 anys.

Per això Xavier Montalban, cap de neurologia de l'Hospital Vall d'Hebron, ha valorat molt positivament l'avenç que suposa aquest fàrmac, l'Ocrelizumab, que ha demostrat la seva eficàcia en un estudi amb 732 pacients amb esclerosi múltiple primària progressiva.

"És un moment realment històric, en el sentit que per primera vegada es demostra que un medicament té un efecte sobre aquest tipus de pacients, sobre la progressió de la malaltia neurològica. Jo crec que és obrir una finestra, per primera vegada hem tocat i hem obert una porta d'esperança."

Es tracta d'una medicina molt personalitzada, encara en fase de prova. No cura, però en alguns casos alenteix la discapacitat, en alguns casos l'atura i, fins i tot, pot millorar l'estat dels pacients.

Aquesta forma d'esclerosi múltiple afecta 2,3 milions de persones a tot el món.

A principis de l'any que va ja es demanarà l'autorització europea per poder comercialitzar aquest medicament. Això acostuma a tardar almenys sis mesos. A partir d'aquí cada país decidirà si l'inclou a la sanitat pública.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut