Barcelona

Batet parla de "projecte per a Catalunya" i Maragall diu que no n'ha "sentit a parlar"

Estat i Generalitat evidencien profundes discrepàncies en presos i dret a l'autodeterminació, però continuaran dialogant sobre infraestructures i traspassos de competències

RedaccióActualitzat

Acords per desenvolupar l'Estatut, discrepàncies profundes en qüestions com un referèndum d'autodeterminació o els dirigents independentistes presos. Aquest és el balanç de la comissió bilateral Estat-Generalitat, reunida aquest dimecres per primer cop en set anys i amb 13 punts en l'ordre del dia.

La valoració que n'han fet les dues parts ha estat molt diferent.

La ministra d'Administracions Públiques, Meritxell Batet, ha admès les "discrepàncies importants" en els àmbits relacionats amb el procés, però ha aplaudit que s'hagi continuat el diàleg institucional obert entre La Moncloa i la Generalitat.


Batet ha afirmat que "no existeix" el dret a l'autodeterminació i que les "vies de participació" que es poden explorar - com ha plantejat la Generalitat- són una reforma estatutària o de la Constitució. De fet, l'executiu espanyol ha rebutjat crear un grup de treball per explorar aquestes vies de participació. "No hi ha molt a investigar" en aquest camp, ha manifestat.

Respecte la qüestió dels presos, Batet ha comentat que el govern espanyol està al marge de les decisions de la justícia:

"Totes les qüestions que estan en vies judicials escapen de les competències de l'executiu."

Malgrat les diferències, la ministra ha defensat que el govern de Pedro Sánchez té un projecte "integrador" per a Catalunya:

"El govern espanyol és aquí per defensar l'autogovern, l'Estat autonòmic i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. I per manifestar la voluntat que és un bon moment per posar en marxa un projecte per a Catalunya des del govern d'Espanya. El president té un projecte per a Catalunya, per a Espanya amb Catalunya a dins, té un projecte integrador."

 

Segons Batet, el projecte passa pels temes que s'han abordat a la comissió, com resoldre els conflictes per lleis aprovades al Parlament, els traspassos de competències pendents i fer "un esforç" en la inversió en infraestructures.

 


Les dues parts han acordat constituir totes les comissions previstes a l'Estatut i les subcomissions previstes en el reglament de la mateixa comissió bilateral.

La representació del govern espanyol ha demanat a la Generalitat que participi en els organismes multilaterals, com el Consell de Política Fiscal i Financera, i també que garanteixi la "neutralitat" de les institucions i l'espai públic i el funcionament "normal" del Parlament.

La ministra ha definit com a "cordial" el to de la reunió, que s'ha allargat gairebé quatre hores.

Maragall: "Del projecte no n'hem sentit a parlar"

 

També ha parlat de "bon to" el conseller d'Exteriors i president de la comissió, Ernest Maragall, que ha afegit tres qualificatius més a la trobada: "llarga, franca i dura".

Maragall ha assegurat que no han sentit ni una paraula del projecte de Pedro Sánchez per a Catalunya:

"Acabo de sentir parlar que el govern espanyol té un projecte per a Catalunya. A la reunió no n'he sentit a parlar ni s'ha esmentat la paraula projecte. En cap moment s'ha plantejat cap idea de proposta real que expliqui quina és la proposta de fons que el govern de l'Estat té per al nostre país."

El conseller ha afirmat que "l'única nota positiva" de la reunió ha estat "el calendari":

"L'única nota positiva: abans de desembre del 2018 haurem celebrat totes les reunions de comissions i subcomissions en què hem concretat feina pendent."

Tot i la negativa de la part de l'Estat a explorar vies cap al dret de decidir o a fer cap pas pels presos, Maragall ha advertit que el govern no es cansarà de defensar el retorn dels exiliats i l'alliberament dels empresonats:

"Hem parlat de presos i exiliats i han optat pel clàssic refugi en la independència de la justícia. Però això no ens pararà."

Segons Maragall, els dos executius no comparteixen el mateix concepte de "normalitat" democràtica i també "estem molt lluny entendre què vol dir bilateralitat". "Aguantarem, insistirem i acabarem convencent que l'interès general seu i nostre porta a entrar a fons en tots els temes", ha advertit.

ARXIVAT A:
Quim TorraErnest MaragallProcés catalàPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut