Bilbao

Presos d'ETA anuncien vagues de fam i tancades pel 2010 i l'expulsió de cinc dels seus membres

El col·lectiu de presos d'ETA EPPK, que agrupa més 700 reclusos, ha anunciat al diari "Gara" que a partir de la setmana que ve faran vagues de fam en protesta per la política penitenciària de França i Espanya. Aquest col·lectiu, que agrupa més de 700 presos, demana l'alliberament immediat dels membres que han complert la condemna, dels que estan en període d'accedir a la llibertat condicional, i dels que tenen malalties greus. Volen, a més, que se'ls reagrupi. També ha anunciat l'expulsió de cinc dels seus membres, entre els quals l'històric Valentín Lasarte.

Actualitzat
Aquests presos d'ETA han anunciat en un escrit al diari "Gara" que durant el 2010 faran diverses accions en contra de la política penitenciària d'Espanya i França. Aquest col·lectiu, que agrupa més de 700 presos, demana l'alliberament immediat dels membres que han complert la condemna, dels que estan en període d'accedir a la llibertat condicional i dels que tenen malalties greus. Volen, a més, que se'ls reagrupi.

Per pressionar els governs francès i espanyol, el col·lectiu de presos d'ETA EPPK està disposat a convocar vagues de fam a partir de dilluns, entre altres accions. En la mateixa nota al rotatiu basc "Gara", informa que han expulsat cinc presos, entre ells l'històric Valentín Lasarte, per haver-se saltat la disciplina i la protecció del col·lectiu.

Cinc membres expulsats

La mesura ha destapat també les fortes tensions entre els presos d'ETA. En el mateix comunicat a "Gara", s'ha informat que cinc interns han estat expulsats del col·lectiu perquè s'han situat fora de la disciplina i del suport al grup. Entre els presos expulsats del col·lectiu hi ha l'històric Valentín Lasarte, responsable de les morts de Gregório Ordóñez i Fernando Mújica.

Lasarte es va desmarcar d'ETA amb la mort de l'empresari Ignacio Uria, i posteriorment es va beneficiar de la política d'acostament de presos del Ministeri de l'Interior, una política qüestionada en cercles nacionalistes bascos que consideren que el govern espanyol l'aprofita per afavorir els presos que se separen de la lluita armada.
Anar al contingut