Sànchex i Cuixart la matinada del 21 de setembre
Madrid

Presó sense fiança per als presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Els presidents de l'ANC i Òmnium han arribat després de les onze de la nit al centre penitenciari de Soto del Real

RedaccióActualitzat

La jutge Carme Lamela ha decretat presó provisional sense fiança per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, tal com havia demanat la fiscalia, per evitar la reiteració del suposat delicte de sedició i el risc de destruccció de proves.

Sànchez i Cuixart es troben al centre penitenciari de Soto del Real, a 40 quilòmetres de Madrid, on hi han arribat passades les onze de la nit amb una furgoneta de la Guàrdia Civil.

Segons els seus advocats, Sànchez i Cuixart estan tranquils i ja s'esperaven la decisió de la magistrada, per la manera com han anat les seves declaracions durant la jornada. Com ja van fer en la declaració del 6 d'octubre passat, Sànchez només ha contestat les preguntes del seu advocat, mentre que Cuixart s'ha acollit al dret de no declarar.  

Tots dos han comparegut a l'Audiència Nacional com a investigats per un delicte de sedició, per les concentracions del 20 i 21 de setembre davant de la seu de la Conselleria d'Economia.

En la interlocutòria, de 15 pàgines, la magistrada els considera els organitzadors dels fets que buscaven obstruir la justícia i les decisions judicials i els atorga un paper essencial: "Van utilitzar les xarxes socials i els grups de difusió per a la mobilització de persones contra ordres judicials", "no es tractava realment de concentracions pacífiques" o "la seva actuació volia impulsar i assegurar la celebració del referèndum il·legal d'autodeterminació i, amb aquest, la proclamació d'una república catalana".

Interlocutòria de presó provisional, comunicada i sense fiança per a Sànchez i Cuixart by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Un màxim de quatre anys de presó preventiva

Segons la llei, la presó preventiva per un delicte de sedició, que comporta una pena de més de tres anys de presó, és d'un mínim de dos anys, que podrien ser prorrogables a dos més. Per tant, en el pitjor dels casos, es podria prolongar quatre anys.

Crida a la serenor i a la mobilització pacífica

En previsió que poguessin ser empresonats, Sànchez i Cuixart havien deixat preparada la seva resposta a través de Twitter. Cuixart ha fet una crida a la serenor, i Sànchez ha assegurat que la decisió "intenta atemorir-nos, castigar-nos".

En el cas de Trapero, la fiscalia també demanava presó sense fiança per a ell, però la jutge que porta el cas, Carmen Lamela, ho ha desestimat.

Per a Laplana, la petició era de presó provisional amb fiança de 40.000 euros, però la jutge ho ha rebutjat.

En la interlocutòria dictada per a Trapero, la jutge s'ha referit a la conducta de Sánchez i Cuixart i ha apuntat que, tot i que van negociar amb els agents, no ho van fer per "desconvocar o diluir" una concentració que "coaccionava i impedia als agents complir les ordres del jutge".

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut