El furgó policial amb Carme Forcadell i Dolors Bassa entrant a la presó d'Alcalá Meco (EFE)
El furgó policial amb Carme Forcadell i Dolors Bassa entrant a la presó d'Alcalá Meco (EFE)
Madrid

Presó per a Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa

El jutge del Suprem fa cas de la fiscalia i dicta presó provisional sense fiança per als cinc processats per rebel·lió

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha decidit enviar a presó provisional sense fiança els cinc polítics independentistes que han comparegut davant seu aquest divendres. Són el candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, els exconsellers Josep Rull, Dolors Bassa i Raül Romeva, i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Tots estan processats per rebel·lió

Després d'haver-los notificat la decisió, els cinc processats han estat traslladats en furgons policials als centres penitenciaris; els homes els han portat a Estremera, on ja havien estat i encara hi són l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller Joaquim Forn, i les dones, a Alcalá Meco, on ja van ser tant Dolors Bassa com Carme Forcadell, que hi va passar una nit.

 

 

El jutge diu que pren la decisió pel "greu risc de fugida" i de "reiteració delictiva" que considera que hi ha. Ho argumenta perquè ara saben que s'enfronten a una eventual responsabilitat penal per rebel·lió, cosa de la qual fins ara no tenien la certesa. Llarena admet que el fet que hagin comparegut demostra bona voluntat, però insisteix:

"El cert és que la imputació que tenen a sobre els processats fa pensar en la temptació de fugir enfront d'una pena amb una càrrega tan intensa."

I afegeix:

"La investigació ha reflectit la seva clara insurrecció a les decisions de l'autoritat judicial, que han desatès de manera insistent i sistemàtica durant els últims anys."

 

 

Per Llarena, cap d'ells reconeix haver comès il·legalitats:

"Es pot concloure que no s'aprecia en la seva esfera psicològica interna un element potent que permeti apreciar que el respecte a les decisions d'aquest instructor pugui ser permanent, ni per la seva consideració general al paper de la justícia, ni perquè accepten la presumpta legalitat de la conducta que determina la restricció dels seus drets."

 

La renúncia a les actes de diputats tampoc garanteix res, segons el magistrat

Llarena considera que el fet que alguns dels processats hagin renunciat a l'acta de diputats "no allunya la possibilitat que persisteixi la determinació per impulsar els objectius sense respecte de les normes penals, ni exclou que els processats puguin fer aportacions amb aquesta intenció". També fa referència al full de ruta com un indici que "podrien reprendre el funcionament anormal de les institucions".

El magistrat nega que vulneri els drets polítics dels processats. Diu que la previsió que podrien reprendre el full de ruta independentista i la gravetat dels fets fan que els seus drets polítics no estiguin per sobre dels drets que la seva decisió pretén preservar.

La decisió del magistrat del Suprem, que s'ha sabut a un quart de set del vespre, està recollida en una interlocutòria de deu pàgines.

Ja són nou els independentistes empresonats:

 

La fiscalia havia demanat presó per a tots

 

La fiscalia del Tribunal Suprem havia demanat presó sense fiança per a tots ells perquè considera que hi ha risc de fuga i de reiteració delictiva. L'Advocacia General de l'Estat i l'acusació particular exercida per Vox havien fet el mateix.

La vista per revisar les mesures cautelars s'ha fet amb tots els compareixents alhora, i quan ha acabat, cap a les tres de la tarda, Llarena ha donat permís als cinc citats per sortir de l'edifici del Tribunal Suprem. Han pogut ser fora fins a les cinc de la tarda.

Quan hi han tornat a entrar s'ha viscut un moment complicat. Una munió de periodistes ha encerclat els processats per obtenir-ne imatges i fotografies. Hi ha hagut empentes i alguns crits. Jordi Turull ha demanat als mitjans que respectessin el moment:

"Hem pogut dir tot el que volíem dir"

No se saben els detalls dels arguments que han fet servir els processats davant Llarena. Josep Rull ha dit a la sala de premsa del Suprem que "hem pogut dir tot el que volíem dir amb convicció i serenitat".

Els advocats de l'acusació particular de Vox han explicat que tots han denunciat que la causa és política i que està servint per criminalitzar les seves idees.

Segons Vox, també han dit que no renuncien als seus objectius polítics i han reclamat diàleg polític amb el govern espanyol. Jordi Turull també hauria recordat al jutge que aquest dissabte hi ha convocat el segon ple al Parlament per a la seva investidura.

Vox diu que Turull s'ha queixat de les filtracions a la premsa de documents d'aquesta causa i de la sensació que ja està tot escrit. Segons aquesta versió, Llarena ho hauria negat.

Marta Rovira ha sortit d'Espanya

Aquest matí de divendres també estava citada Marta Rovira, secretària general d'Esquerra, que no hi ha anat i ha anunciat per carta que marxa "a l'exili". La decisió ha estat criticada per diversos membres del govern espanyol, que l'han titllat de "flac favor" als seus companys.

Sobre Rovira i la resta de processats que són fora d'Espanya, la fiscalia ha demanat al jutge que dicti una ordre de detenció internacional. Aquest és un dels tres passos necessaris per poder demanar la inhabilitació o suspensió de càrrec d'aquests polítics.

Perquè es doni el supòsit de la suspensió o inhabilitació, cal que es compleixin tres condicions: el jutge els ha de processar necessàriament per rebel·lió (fet que ja es compleix), la interlocutòria ha de ser ferma -ja que les defenses hi poden presentar recurs- i els encausats han d'estar en presó preventiva.

25 processats en total

Els polítics processats s'han presentat davant del jutge quan ja s'havia fet pública l'ordre de processament, que en total inclou 25 persones. A 13, el gruix del govern Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Marta Rovira, se'ls processa pel delicte més greu, el de rebel·lió. A alguns també els processa per malversació, i a d'altres, per desobediència.

De fet, han comparegut davant Llarena tots els processats per rebel·lió que no són a la presó o a l'estranger.

El magistrat subratlla hi que veu risc de reiteració delictiva i els imposa una fiança de més de dos milions d'euros pels suposats diners malversats.

Una investidura en suspens

De la decisió de Llarena en depenia també una segona volta del debat d'investidura de Jordi Turull, que s'ha presentat al Suprem sense ser president i amb un nou informe de la Guàrdia Civil, fet públic justament aquest dijous, que l'assenyala com una de les persones més rellevants en el procés.

Poc després de saber que anava a la presó, el candidat a la presidència, Jordi Turull, ha demanat, a través del seu advocat, Jordi Pina, que es mantingui el debat d'investidura previst per aquest dissabte al matí, on s'havia de fer la segona votació. Considera que és "una qüestió de dignitat".

ARXIVAT A:
Rebel·lióProcés catalàGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut