Barcelona

Presó per a 19 dels 56 detinguts de la xarxa més gran de Catalunya dedicada al robatori de coure

Dinou dels 56 detinguts dimarts en l'operació contra el robatori de coure han ingressat a presó de forma preventiva acusats d'integrar la xarxa més gran de Catalunya dedicada al robatori de coure. Un ingrés que ha estat possible perquè s'ha demostrat que es tractava d'una organització criminal que vivia d'aquest delicte i que s'espera que serveixi d'efecte dissuasiu per a altres bandes, ja que en la majoria d'ocasions es deslliuren de la presó. Els Mossos d'Esquadra han donat aquest divendres més detalls de l'operatiu. En dos anys, segons la policia, haurien obtingut més de 200.000 euros de beneficis fent tot el procés: des del robatori fins a la comercialització del material robat.

Actualitzat
Els 56 detinguts, 52 homes i quatre dones, tots de nacionalitat romanesa, formaven, presumptament, una organització molt jerarquitzada activa a Catalunya des d'almenys el 2009.

Uns es dedicaven a triar en quines zones de Catalunya s'havia d'anar a tallar el cable, la majoria, de la xarxa elèctrica, i passaven la nit al ras per fer un estudi del terreny. Escollien línies secundàries, per evitar apagades i ser descoberts, i allunyades dels nuclis urbans, especialment en àrees del Pirineu de Lleida.

Un altre grup s'encarregava de tallar-lo i transportar-lo. Altres pelaven els cables i d'altres el venien. Els Mossos fins i tot van gravar amb càmera de vídeo com actuava la xarxa.

La policia ha investigat tres deixalleries i comprovat amb documents de compravenda que en dues d'aquestes la xarxa els va vendre coure robat. Un dels responsable d'aquests centres inspeccionats està imputat per un delicte de receptació perquè s'ha acreditat que coneixia l'origen il·lícit del coure.

En dos anys, els investigadors consideren que haurien obtingut uns beneficis de 220.000 euros només en aquestes dues deixalleries. Però la xifra creuen que podria ser molt superior; demostrar-ho no és gens fàcil.

Hi ha ordre de detenció de 38 persones més. La vintena de furgonetes intervingudes els servia per traslladar el material però, a dins, de cable no en van trobar.
Anar al contingut