Cumhuriyet
Cumhuriyet

Presó per a 15 periodistes per suposats vincles amb grups terroristes a Turquia

Actualitzat

Quinze periodistes del diari opositor al règim turc "Cumhuriyet" han estat condemnats a presó pel tribunal d'Istanbul aquest dijous. Entre ells hi ha el director i el redactor cap de la publicació, segons ha informat el mateix diari.

La Fiscalia els acusa de tenir vincles "terroristes" amb dos grups armats; el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i el grup islamista considerat terrorista que lidera el predicador Fethullah Gülen i a qui s'atribueix el cop d'estat fallit l'any 2016.

 

 

Penes de presó de 3 a 7 anys

Només tres dels divuit treballadors del diari han quedat absolts de tots els càrrecs. La resta, hauran de complir penes de presó que oscil·len entre els tres i els set anys.

La sentència condemna el director de "Cumhuriyet", Akin Atalay, a sis anys i mig per "ajudar organitzacions terroristes". L'acusat va estar en presó preventiva abans que es conegués la sentència. Tot i així, el jutge va decretar llibertat provisional per a l'acusat fins que es conegués la sentència, i el va absoldre del càrrec d'abús d'autoritat.

El cap de redacció del mitjà, Murat Sabuncu, ha estat sentenciat a set anys de presó, igual que el periodista d'investigació Ahmet Sik.

Per altra banda, en referència a l'excap de redacció i periodista Can Dündar i a Ilhan Tanir, el jutge ha determinat que segueixin pendents de sentència fins a nova vista perquè són fora del país.

Els acusats i els seus advocats han defensat la seva innocència i han defensat que la seva acusació es basa, únicament, en els articles i entrevistes que es publicaven al diari.


Van ser detinguts l'octubre del 2016

D'entrada, s'enfrontaven a penes de 8 a 43 anys de presó per suposats vincles terroristes. Després d'aquesta detenció, el reporter Ahmet Sik i el cap de redacció van estar més d'un any en presó preventiva.

La defensa, durant l'última sessió del judici, ha assenyalat que hi va haver informacions que l'acusació no va voler facilitar, però que la van obtenir més tard a través de publicacions a la premsa afí amb el govern. També van al·legar que les acusacions de la Fiscalia es van utilitzar per silenciar un diari opositor a l'executiu islamista que dirigeix Turquia des del 2002.

El diari en qüestió no és un dels diaris més llegits al país, però sí que és un dels diaris més prestigiosos de Turquia. El representant de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), Harlem Désir, ha condemnat la sentència de presó.

"Les acusacions de suport al terrorisme contra els periodistes de 'Cumhuryiet' no tenen fonament, i les sentències del tribunal ho demostren una vegada més."


L'OSCE és un organisme centrat en polítiques de seguretat que vetlla per la democràcia i l'Estat de drets als països associats.

ARXIVAT A:
TurquiaKurdistan
Anar al contingut