Madrid

Presó incondicional sense fiança per a Santi Potros

L'inductor de l'atemptat de l'Hipercor s'ha negat a declarar durant la seva compareixença davant el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu

RedaccióActualitzat

L'històric dirigent d'ETA Santiago Arrospide Sarasola, Santi Potros, torna a la presó un mes i mig després de ser posat en llibertat. El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha dictat presó incondicional per a l'inductor de l'atemptat d'Hipercor, detingut dilluns a la població guipuscoana de Lasarte. El jutge l'ha empresonat per la seva implicació en dos atemptats, un a Barcelona i un altre a Madrid, després que s'hagi negat a declarar.

Una de les accions terroristes va ser contra una patrulla de la Guàrdia Civil fa 17 anys a Barcelona i l'altra va ser l'intent d'assassinat del que va ser fiscal general de l'Estat Luis Antonio Burón Barba el 1986, a Madrid. Fernando Andreu ha pres aquesta decisió per l'alt risc de fuga, que s'incrementa per la "imminència" dels judicis per aquests dos atemptats, i per la pena elevada a la qual podrien condemnar-lo. El jutge considera que Arrospide podria eludir la justícia tenint en compte que "l'organització terrorista ETA té encara actius personals i mitjans suficients per poder organitzar la fugida i amagar els seus membres, tal com ha passat altres vegades".

Santiago Arrospide va ser excarcerat al desembre en virtut d'una normativa europea que permetia acumular els anys de presó passats a França. Tot i això, el Tribunal Suprem va rebutjar aquesta doctrina de l'Audiència Nacional en el cas d'un altre etarra, Kepa Pikabea. Santi Potros estava doncs a l'espera que l'alt tribunal resolgués també la seva situació. Fins a la detenció d'aquest dilluns per dues causes més, Potros tenia llibertat de moviments i fins i tot podria haver comprat un bitllet d'avió per sortir a l'estranger i intentar evitar una futura extradició.

El jutge Andreu va ordenar la seva detenció en aplicació del Conveni Europeu d'Extradició del 1957, que estableix que si hagués abandonat el territori espanyol en un termini de 45 dies des de la seva excarceració definitiva Espanya no l'hauria pogut perseguir per aquests dos atemptats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut