Palma de Mallorca

Presó incondicional i sense fiança per al principal encausat en la trama de malversació de Palma

Presó incondicional sense fiança per al principal encausat en la presumpta trama de malversació de fons públics en el Consorci de Turisme Jove de les Illes Balears. El jutge ha enviat aquesta matinada a presó el cap dels serveis de manteniment, Juan Francisco Gosálbez. El magistrat, en canvi, ha deixat en llibertat sota fiança de 12.000 euros l'exgerent, Damià Amengual. Dos altres imputats han sortit en llibertat amb càrrecs després d'haver declarat davant el jutge, entre ells, l'exdirector general de Joventut, Francisco Gálvez.

Actualitzat
Maratoniana i mediàtica sessió als jutjats de Mallorca aquest dijous en relació amb la trama de malversació de fons al Consorci de Turisme Jove de les Balears, un afer de corrupció que esquitxa l'anterior govern balear del popular Jaume Matas i que es creu que podria haver malversat fins a tres milions d'euros. Fins a dotze persones s'han vist implicades en aquesta trama destapada arran d'una denúncia interposada davant la Fiscalia Anticorrupció pels serveis jurídics de l'executiu autonòmic. La jornada va començar a mig matí i es va allargar fins a altes hores de la matinada.

El primer imputat, el presumpte capitost de la trama, l'excap de manteniment del Consorci, Juan Francisco Gosálbez, va començar a prestar declaració a quarts d'onze del matí. Gosálbez, però, va optar per acollir-se al seu dret a no declarar, tal com ja havia fet davant la policia. Al capdavall del dia, el jutge de guàrdia, Antoni Rotger, va decidir enviar-lo a presó incondicional i sense fiança.

En canvi, qui va poder eludir la presó abonant una fiança de 12.000 euros va ser l'exgerent del Consorci, Damià Amengual. Aquest va fer una declaració àmplia i detallada explicant els motius pels quals considera que és innocent.

El ministeri fiscal acusa aquests dos encausats de presumptes delictes de malversació de fons públics, suborn, prevaricació, falsificació de documents públics i negociació prohibida per funcionaris.

La següent a declarar va ser l'excompanya sentimental de Juan Francisco Gosálbez, María Auxiliadora Pérez, qui va reconèixer haver firmat "documents falsos", com el contracte de lloguer d'una oficina propietat de Gosálvez per ser utilitzada pel Consorci, a través del qual l'acusat percebia 54.000 euros anuals. Pérez va reiterar que va actuar "totalment enganyada" en la seva vida personal i privada. El magistrat va deixar-la en llibertat amb càrrecs.

Ja a la tarda, el jutge va interrogar durant més de tres hores l'exdirector general de Joventut, Juan Francisco Gálvez, fins que va decidir que era necessari escorcollar el seu pis, una operació que va durar dues hores. Es desconeix en quin sentit va declarar Gálvez, que davant la policia va optar pel silenci. Al final, el jutge de guàrdia va deixar-lo marxar en llibertat amb càrrecs.

Comencen les expulsions

Les acusacions que ronden exdirigents del PP han fet que el partit hagi pres mesures. El secretari general del PP balear, Guillem Estarellas, ha expulsat Juan Francisco Gosálbez de la formació i ha suspès cautelarment de militància Damià Amengual. De la seva banda, Juan Gálvez ha decidit donar-se de baixa per no "malmetre la imatge" del partit.
Anar al contingut