Barcelona.

Presidència assumeix bona part de les competències de l'anterior Departament de Vicepresidència

El canvi de govern i la consegüent reducció de les conselleries, de 15 a 11, implicarà una reestructuració de les competències. Presidència s'ocuparà de la majoria de competències de l'anterior Departament de Vicepresidència. No obstant això, Cultura assumirà l'àrea de Política Lingüística, i Governació s'ocuparà dels assumptes religiosos. La majoria de conselleries veuen intercanviades o ampliades les seves competències.

Actualitzat
Segons una resolució publicada aquest dimecres pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la majoria de les competències de l'anul·lat Departament de Vicepresidència les assumirà ara Presidència. Es tracta de les àrees d'exteriors, les relacions amb la UE, la cooperació, les delegacions de la Generalitat en el territori català, els esports i els mitjans de comunicació. Totes menys els assumptes religiosos, que dependran de la consellera de Governació i Relacions Institucionals i vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i la política lingüística, que l'assumirà la consellera de Cultura.

A més, Presidència també s'encarregarà del Patronat de la Muntanya de Montserrat, el Centre d'Història Contemporània, la Casa de la Generalitat de Perpinyà i el DOGC.

Però amb la reducció de les conselleries, de les 15 de l'anterior govern de José Montilla a les 11 del nou executiu d'Artur Mas, la majoria d'àrees veuen incrementades o intercanviades les seves competències. Així doncs, l'àrea de Jocs i Espectacles, que anteriorment depenia de la cartera d'Interior, ara s'integrarà en Economia, mentre que tot allò relacionat amb l'àrea d'Energia i Mines passarà a inscriure's a la conselleria d'Empresa i Ocupació. Una macroconselleria que també englobarà el comerç interior i l'artesania, el consum, el turisme, la indústria, la seguretat industrial, la innovació, les cooperatives, les telecomunicacions i la societat de la informació, la informalització de l'empresa, la inspecció de treball, les relacions laborals, l'ocupació i la formació ocupacional.

Més enllà d'ocupar-se de la política lingüística, que abans depenia de Vicepresidència, el nou conseller de Cultura, Ferran Mascarell, també assumirà totes les indústries culturals. Per la seva banda, i al capdavant de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder s'ocuparà de la majoria de les àrees que en l'anterior legislatura depenien de Medi Ambient i Habitatge. Es tracta d'Habitatge, Rehabilitació, Planificació i Qualitat Ambiental, Polítiques contra el Canvi Climàtic, Gestió de l'Aigua i els Residus, Impuls de les Energies Renovables i Serveis Meteorològics. No obstant això, Medi Natural, Boscos i Biodiversitat s'inscriuran a partir d'ara a la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
Anar al contingut