Pla mig on es pot veure el director de Fira de Mollerussa, Poldo Segarra, i el responsable de l'oficina comarcal d'Agricultura al Pla d�…
Pla mig on es pot veure el director de Fira de Mollerussa, Poldo Segarra, i el responsable de l'oficina comarcal d'Agricultura al Pla d'Urgell, Andreu Bosch, presentant les jornades tècniques de la 145a Fira de Sant Josep, el 21 de febrer de 2017.

Presentaran a la Fira de Sant Josep de Mollerussa un sistema per preveure pedregades amb mitja hora d'antelació

Actualitzat

ACN Mollerussa.-La Fira de Sant Josep de Mollerussa acollirà la presentació d'un sistema conegut com a 'lightning jum' que permet preveure tempestes virulentes amb pedra o calamarsa amb una mitja hora d'antelació. Serà en el marc d'una jornada tècnica el dimecres 15 de març, organitzada conjuntament amb el Meteocat. La 145a edició de la fira catalana de la maquinària agrícola, comptarà amb un total de 15 jornades tècniques on es preveu la participació d'unes 1.500 persones. Una de les més concorregudes és la 16a Borsa Interpirinenca de Cereals on hi assisteixen uns 400 agents comercials de cereal vinguts d'arreu d'Europa i fins i tot Amèrica. Les jornades també abordaran qüestions com l'aprofitament del nitrogen dels purins, els regadius, l'agricultura de precisió o demostracions de maquinària.

La presentació del sistema de predicció de pedregades amb una mitja hora d'antelació està adreçada a pagesos, sobretot fructicultors, que durant la collita veuen amenaçades les seves produccions per aquest fenomen meteorològic. Si bé amb només mitja hora no dóna massa temps de reacció per protegir els fruiters a no ser que es disposi d'una xarxa antipedra que a l'estiu ja acostumen a estar desplegades, sí que podria evitar que es malmetés la fruita del capdamunt dels palots que hi ha repartits per la finca mentre es cull replegant-los tots i protegint-los de la tempesta.Aquesta no serà l'única jornada tècnica de la Fira de Sant Josep que abordarà qüestions relacionades amb la meteorologia ja que també se'n farà una altra, organitzada per Unió de Pagesos, sota el nom 'La meteo pagès' que comptarà amb una explicació del conegut meteoròleg Alfred Rodríguez Picó.En total són 15 les jornades tècniques que es desenvoluparan els dies previs, durant i posteriorment a la 145a edició de la Fira de Sant Josep, del 17 al 18 de març. El director de Fira de Mollerussa, Poldo Segarra, ha destacat que totes les jornades tenen una ''temàtica molt diferent perquè no calgui dubtar a l'hora d'escollir a quina es va'', ja que enguany, el programa està molt concentrat perquè la fira només dura tres dies i és quan tenen lloc la majoria d'aquestes sessions.Això no obstant, algunes s'avancen als dies de fira, com la XVI Jornada intercomarcal del panís, que tindrà lloc dijous que ve i abordarà la problemàtica de les micotoxines en panís gra i farratge. Els dies de fira tindran lloc la segona edició de l'Aplec de joves del camp, que inaugurarà la consellera d'Agricultura Meritxell Serret; i les jornades de Noves tendències en el maneig integrat de cultius; el Control de la malaltia PRRS que afecta els porcs a nivell territorial; Noves tècniques en agricultura, per l'IRTA; Com aprofitar al màxim el nitrogen del purí; Jornada de Blat de Moro; Sistemes de Regadiu; la Presentació d'unes noves tisores de poda electròniques; i Agricultura de precisió.Serà la setmana després de la fira, el 23 de març quan tindrà lloc a la Fuliola (Urgell), la darrera jornada tècnica que abordarà una demostració de maquinària en una finca d'alfals. El responsable de l'oficina comarcal d'Agricultura, Andreu Bosch, ha explicat que la jornada s'ha retardat perquè enguany la climatologia ha retardat el creixement d'aquest cultiu i per no fer coincidir a les marques de maquinària mentre exposen els seus vehicles a la fira.

Anar al contingut