Una de les bosses característiques de la processionària
Una de les bosses característiques de la processionària

Preocupació per l'extensió de la plaga de processionària causada per les altes temperatures d'aquest any

Els propietaris i els usuaris de boscos demanen que la Generalitat destini més recursos per combatre-la

RedaccióActualitzat

Les erugues de la processionària són aquest any molt presents als boscos de pins. Les temperatures càlides de la tardor i de començaments d'hivern han facilitat l'extensió de la plaga. Les erugues es mengen les fulles verdes dels pins i els afebleixen. Però, a més, causen al·lèrgies i urticàries en les persones, tant per contacte directe com per l'aire.

Alguns municipis amb molta massa forestal, com Planoles, han optat per combatre la plaga sense insecticides. Ho explica Enric Gràcia, biòleg i regidor de l'Ajuntament de Planoles:

"Amb l'insecticida, a més de matar les erugues, mates tots els insectes que en viuen, amb la qual cosa, l'any següent tornes a tenir el problema més agreujat. Per tant, el que estem fent és posar trampes als trocs dels pins pe capturar les erugues quan baixin."

A la Garriga fa anys que apliquen trampes i un tractament biològic que aquest any, a causa de les altes temperatures, no ha donat bon resultat. Per això han optat per actuar també contra les bosses que formen les erugues: les tallen i les retiren.

La Generalitat aposta també per la gestió forestal; però, davant de la gravetat de la plaga d'aquest any, veu la pròxima campanya amb preocupació. Ja han fumigat unes 7.000 hectàrees. Calculen que la plaga ocupa una extensió de 100.000 hectàrees i potser caldrà fumigar unes 20.000 hectàrees més.

La baixada de les temperatures els pròxims dies pot ajudar a minimitzar l'impacte de la processionària.

 

 

Anar al contingut