Preocupació internacional per l'escalada de tensió i violència al Pròxim Orient

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reunirà demà per analitzar la situació al Pròxim Orient

RedaccióActualitzat

La imposició israeliana de detectors de metalls per poder accedir a l'esplanada de les Mesquites de Jerusalem s'ha situat al primer pla de la preocupació internacional. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reunirà aques dilluns per analitzar la situació al Pròxim Orient.

Les protestes han acabat a les últimes hores amb la mort de dos palestins més i nous enfrontaments amb les forces de l'ordre israelianes.

A Cisjordània, han mort aquest dissabte dos joves de 17 i 18 anys. El primer, abatut a trets, i l'altre, quan li ha esclatat el còctel Molotov que es disposava a llançar contra la policia israeliana.

L'escalada de tensió ha provocat vuit morts en dos dies.

Repressió a Cisjordània

L'exèrcit ha decidit enderrocar la casa del noi palestí que divendres va matar tres colons jueus. I ha desplegat una onada repressiva a Cisjordània.

L'exèrcit israelià ha detingut trenta joves palestins, nou dels quals serien membres de Hamas, en diferents escorcolls. Entre els detinguts hi ha l'exministre i parlamentari palestí Omar Abdel Razek.

Aquesta contundent operació militar és la resposta del govern israelià a l'atac a l'assentament de Halamish divendres. Un noi palestí de vint anys es va infiltrar a la colònia jueva i va matar tres membres d'una mateixa família.

Els detectors de metall

El govern Israelià no recula i ha decidit mantenir els detectors de metalls a l'esplanada de les mesquites, origen dels enfrontaments dels últims dies, i reforçarà la vigilància amb més càmeres de seguretat. 

 

Israel va endurir l'accés a l'esplanada de les Mesquites de Jerusalem després de l'assassinat de dos policies israelians.

En tot cas, l'objectiu és evitar l'esclat d'una nova intifada. El Quartet pel Pròxim Orient ha demanat contenció a les parts i la Unió Europea ha instat Israel i Jordània a cooperar.

La controvertida esplanada de les Mesquites

L'esplanada de les Mesquites és on hi ha la mesquita d'Al-Aqsa, un dels llocs sants de l'islam, i està situada al sector oriental de Jerusalem que Israel es va annexionar el 1967. Israel en controla els accessos però la gestió correspon a Jordània.

Els acords estableixen que els musulmans hi poden anar a qualsevol hora mentre que els jueus només poden accedir a aquest recinte a determinades hores i sense poder-hi resar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut