Preocupació de la premsa estrangera després de l'1-O: I ara què?

Diversos mitjans estrangers repassen avui el discurs de Felip VI, la situació dels no independentistes a Catalunya, el futur de l'Estat nació i les conseqüències d'aplicar l'article 155

Juli RodésActualitzat

El diari francès "Libération" ocupa aquest dijous tota la seva portada impresa amb un retrat cap per avall del rei Felip VI, acompanyat del titular "Catalunya, Las Vegas, Corea del Nord... La història està boja?" Així, André Loez, professor d'Història Contemporània a Sciences-Po, a París, s'interroga sobre quan un conflicte polític se situa en el punt de no retorn a partir del qual la història es reorienta definitivament. "El punt de no retorn de la crisi catalana: l'espurna invisible".

I Pierre Singaravélou, professor d'Història Contemporània de la Universitat París I Panteó-Sorbona publica l'article "Catalunya, descolonització o descolonització", on afirma: "La voluntat independentista de la regió espanyola marca el moment en què l'estat nació es queda sense alè i els pobles canvien els seus gustos cap a un model polític més local".

 

 

Al Regne Unit, el diari "Financial Times" publica l'article "La majoria silenciosa contra la secessió catalana lluita per unir-se", en què es fa ressò de la gran divisió que existeix entre els partits i ciutadans contraris a la independència.

Defineix la "majoria silenciosa" del títol com "un grup dividit internament sobre tots els temes excepte el seu rebuig a la secessió" que "inclou radicals d'esquerres que detesten el nacionalisme català tant com el nacionalisme espanyol; dirigents empresarials preocupats per la inestabilitat de l'economia catalana; i un grup gran de persones que, senzillament, se senten espanyols i no catalans, o que se senten bé amb amb les dues identitats."

L'autor, Tobias Buck, antic corresponsal a Madrid, parla amb Joan Herrera, excoordinador d'ICV, amb el secretari general del socialistes catalans, Miquel Iceta, i amb la periodista i escriptora Lola Mayenco, que explica que no li agrada el nacionalisme, però que l'1-O va anar a votar -en blanc- perquè no fer-ho li semblava "desaprofitar una oportunitat democràtica".

 

Encara al "Financial Times", a les pàgines d'opinió, s'hi pot llegir l'article "Les converses són l'única manera de resoldre la crisi a Catalunya". L'escriu Jonathan Powell, antic cap negociador del govern d'Irlanda del Nord, hi defensa la necessitat que, en les converses entre els governs de Catalunya i Espanya, hi hagi mediació.

 

 

 

El diari nord-americà "The Washington Post" es refereix a Catalunya en l'article d'anàlisi "Catalunya suposa una crisi real per a Espanya i per Europa", en el qual es fa ressò de la situació després del referèndum i del discurs del rei de dimarts, i explica que ara les especulacions són sobre si Rajoy invocarà l'article 155.

Fer-ho, considera, pot posar en risc el futur polític de Rajoy, que té una "minoria fràgil", i fer canviar de parer "la majoria silenciosa de persones que no estan necessàriament a favor de la independència".

L'article també es fa ressò de l'opinió de l'analista Federiga Bindi, de l'Escola d'Estudis Internacionals Avançats de la Universitat John Hopkins, dels Estats Units. Bindi afirma que "Catalunya està dividida. Espanya està dividida. El discurs del rei Feliv VI va ser inadequat. Hauria d'haver parlat en els dos idiomes, perquè al cap i a la fi té fluïdesa en català i és comte de Barcelona. Hauria d'haver fet una crida al diàleg i la negociació entre les dues parts, però, en canvi, s'ha posicionat fermament al costat del Palau de La Moncloa."

 

A Alemanya, el diari "Bild" publica una entrevista al president de la Generalitat. La totalitat de la portada l'ocupa la fotografia de Puigdemont amb un periodista, i la pregunta "Hi haurà guerra civil per Catalunya, senyor president?" Puigdemont respon que "no" i argumenta que "som pacífics".

El conflicte català ocupa la portada de l'influent setmanari "The Economist". En l'editorial afirma que encara s'és a temps d'aturar el trencament d'Espanya i que només una negociació, que diu que hauria de començar immediatament, pot restaurar la calma. També considera que  Rajoy hauria de permetre el referèndum, com va fer David Cameron amb Escòcia, i així guanyaria la causa "per la força dels arguments".

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OArticle 155
Anar al contingut