"El mate es pren amb canya, i la infusió va directament a la gola i la part superior de l'esòfag, i hi arriba gairebé bullint"
"El mate es pren amb canya, i la infusió va directament a la gola i la part superior de l'esòfag, i hi arriba gairebé bullint"

Prendre begudes a més de 65 graus pot causar càncer d'esòfag, segons l'OMS

Els experts diuen que aquest tipus de càncer estaria causat per la temperatura de la beguda, i no pel tipus de líquid que s'ingereix

RedaccióActualitzat

Prendre begudes excessivament calentes que superin els 65 graus pot causar càncer d'esòfag, segons ha alertat l'Organització Mundial de la Salut.

Un comitè de 23 experts de l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) assegura que aquest tipus de càncer estaria causat per la temperatura de la beguda, i no pel tipus de líquid que s'ingereix.

D'aquesta manera, desmenteixen les sospites que el cafè i el mate poden ser cancerígens. El comitè ha explicat que no hi ha cap prova que ho confirmi, sempre que es beguin a temperatures normals. Es considera que una beguda està excessivament calenta si supera els 65 graus.

Estudis fets a la Xina, l'Iran, Turquia i països de l'Amèrica del Sud, on beuen el te o el mate a 70 graus, demostren que el risc de càncer d'esòfag augmenta. Aquest tipus de càncer és el vuitè més comú arreu del món i el 2012 va causar prop de 400.000 morts.

El Dr. Josep Tabernero, cap del servei d'Oncologia de la Vall d'Hebron, ha explicat a TV3 que aquí no "bevem cafè o te a temperatures tan altes ja que ens cremaríem els llavis o la llengua":

"En països sud-americans, especialment a l'Argentina, hi ha més prevalença de càncer d'esòfag que a Europa. És perquè beuen el mate amb canya, i la infusió va directament a la gola i la part superior de l'esòfag, i hi arriba gairebé bullint"

Anar al contingut