Barcelona

Pren possessió el nou govern de Quim Torra i queda aixecat el 155

Les mesures derivades de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució queden sense efecte després de 7 mesos

RedaccióActualitzat

El nou govern de Quim Torra ha pres possessió al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Un acte que ha volgut ser un homenatge als polítics que són a la presó i a l'exili.

S'acaba així el 155, activat a Catalunya des de finals d'octubre. Després de la cerimònia el nou executiu farà la primera reunió de treball.

A l'acte hi han assistit els expresidents Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas.

 

 

La cerimònia ha començat amb un sonor aplaudiment dedicat als polítics que són a la presó i a l'exili, i als seus familiars presents al saló. Una cadira amb un llaç groc ha volgut ser un símbol per recordar-los.

 

 

Crits de "llibertat, llibertat" han donat pas a la Coral Cantiga, que ha interpretat "El cant de la senyera"

 

 

L'emoció ha estat molt present en les lectures de les cartes dels qui, per a Torra, haurien d'haver estat consellers. Les primeres, llegides per la filla de Lluís Puig i la parella de Josep Rull. Després, per la germana de Toni Comín i la parella de Jordi Turull.

 

 

El marit de Carme Forcadell ha tancat el torn de parlaments demanant als nous consellers que "no s'oblidin dels qui pateixen la repressió en nom del poble de Catalunya".

 

 

Tot seguit han els consellers han promès el càrrec. Pere Aragonès i Elsa Artadi han estat els primers a fer-ho.

 

 

L'acte ha finalitzat amb el parlament del president Quim Torra, que ha començat el discurs recordant els polítics que són a la presó o a l'exili. Torra ha parlat de restitució, diàleg i república. I ha assegura que avançarà "cap a la construcció d'un estat independent" i que seran el govern "de tothom".

 

 

La cerimònia s'ha fet al Saló Sant Jordi del Palau i hi han estan convidats tots els grups parlamentaris. Ciutadans i el PP havien anunciat que no hi assistirien.

L'expresident Carles Puigdemont ha volgut mostrar el seu suport als nous consellers assegurant que el nou govern està compromès amb la llibertat i serà fidel al mandat popular:

 

 

Després de fer-se la fotografia oficial, el nou govern s'ha fotografiat amb els familiars de tots els polítics que són a la presó i a l'exili presents a l'acte:

 

 

La presa de possessió ha estat possible després que dimarts Torra va desbloquejar la formació del govern nomenant nous consellers davant la negativa del govern espanyol a acceptar els que són a la presó o a l'exili.

Així, Alba Vergés reemplaçarà Toni Comín a Salut, Laura Borràs ocuparà el lloc de Lluís Puig a Cultura i Damià Calvet substituirà Josep Rull a Territori. Àngels Chacón es farà càrrec d'Empresa, que inicialment havia d'ocupar Elsa Artadi, i Artadi substituirà Jordi Turull com a consellera de la Presidència i portaveu del govern.

 

 

Amb aquesta nova composició, ara l'executiu s'acosta a la paritat. Seran 6 dones i 7 homes.

Un cop finalitzat l'acte de presa de possessió i fetes les primeres fotografies oficials el govern ha fet la primera reunió de treball. 

 

 

Quim Torra va prendre possessió del càrrec com a 131è president de la Generalitat el 17 de maig.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraGovern empresonatArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut