Premi Princesa d'Astúries a la Concòrdia per a la Unió Europea amb polèmica

Algunes ONGs critiquen la concessió del premi a la UE per la seva política amb els refugiats i recorden que 40.000 persones han mort al Mediterrani intentant arribar a Europa
Premi Princesa d'Astúries a la Concòrdia per a la Unió Europea amb polèmica
Oviedo

Premi Princesa d'Astúries a la Concòrdia per a la Unió Europea amb polèmica

Algunes ONGs critiquen la concessió del premi a la UE per la seva política amb els refugiats i recorden que 40.000 persones han mort al Mediterrani intentant arribar a Europa
Redacció Actualitzat

Aquest divendres al vespre s'ha fet a Oviedo la cerimònia de lliurament dels Premis Princesa d'Astúries. Una edició, la 37a, que ha entregat guardons en vuit categories.

Els reis Felip VI i Letícia han arribat al teatre Campoamor acompanyats de la reina Sofia, i abans d'entrar han saludat el públic que s'esperava al carrer aplaudint-los. Ja a dins de l'edifici, els monarques han saludat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la presidenta del Congrés, Ana Pastor, entre altres personalitats. Es dona la circumstància que aquesta és la primera vegada, en els 37 anys que fa que s'entrega el premi, que hi assisteix un president del govern espanyol.

 

Aquest any, la Unió Europea ha rebut el Premi a la Concòrdia i això ha fet que entre els assistents a la cerimònia hi hagués els representants de les més altes institucions europees: el president del Parlament, Antonio Tajani; el de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker; i el del Consell, Donald Tusk.

 

En el seu discurs d'agraïment, els líders de la Unió Europea no han esquivat les referències a la situació que es viu a Catalunya.

El president del Parlament europeu ha estat especialment dur. Antonio Tajani ha fet una reivindicació de l'estat de dret i de la necessitat de complir la llei:

"El respecte al dret no és una opció, és una obligació."

I ha contraposat els "egoismes nacionalistes" a la solidaritat i ha demanat no aixecar fronteres entre europeus.

També el rei s'hi ha referit al final del seu discurs. I s'ha dirigit directament als líders de la Unió Europea: Espanya viu una "secessió inacceptable", ha dit:

"Senyors presidents: Espanya ha de fer front a un inacceptable intent de secessió en una part del seu territori nacional, i el resoldrà per mitjà de les seves legítimes institucions democràtiques, dins el respecte a la nostra Constitució i atenint-se als valors i principis de la democràcia parlamentària en què vivim des de fa ja 39 anys."

Un premi qüestionat

El Premi a la Concòrdia ha estat criticat des dels sectors que treballen amb els refugiats, que consideren que la UE els "ha girat l'esquena". Així ho ha manifestat la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR).

Aquest mateix divendres, la CEAR ha entregat a la seu de la Comissió Europea a Espanya 27.454 firmes de suport a la campanya "UErfanos", amb què denuncia que només l'any passat van morir més de 5.000 persones al Mediterrani intentant arribar a les costes europees.

 


 

Els altres premiats

William Kentridge, Premi Princesa d'Astúries de les Arts.

Les Luthiers, Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats.

Hispanic Society of America, Premi Princesa d'Astúries de Cooperació Internacional.

All Blacks, Premi Princesa d'Astúries dels Esports.

Karen Armstrong, Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials.

Adam Zagajewski, Premi Princesa d'Astúries de les Lletres.

Rainer Weiss, Kip S.Thorne, Barry C. Barish i la col·laboració científica LIGO, Premi Princesa d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS