Barcelona

Prematurs: "Les possibilitats que tenen varien en funció de l'hospital on neixen"

Actualitzat

Aquest dissabte és el Dia Mundial del Prematur, dels nadons que han nascut abans de les 37 setmanes de gestació.

Es calcula que cada any neixen a Catalunya 4.700 nadons prematurs. Els avenços mèdics han permès que en els últims 30 anys els índexs de supervivència siguin molt més elevats.

Al Cosmocaixa de Barcelona, experts, metges, pares i mares han abordat les fites i reptes al voltant de la prematuritat.

 

 

Sovint, la imatge que més identifica un infant prematur és la d'un nadó a la incubadora. Però, un cop surten de la incubadora, els problemes no s'acaben i comença una vida plena de conseqüències mèdiques i socials que les famílies no saben ben bé com abordar.

Des de l'associació Som Prematurs denuncien que l'atenció que puguin tenir els nens i nenes varia segons l'hospital on han nascut. Per això reclamen que s'unifiquin criteris a l'hora d'aplicar un tractament integral, com explica la seva presidenta, Bet Farga:

"El que no pot ser és que l'abordatge d'un prematur sigui diferent en funció de l'hospital en què neixes. I en funció dels recursos que té aquell hospital. És a dir, no té les mateixes possibilitats un nen que neix en un lloc que en un altre. I no pot ser tampoc que no hi hagi un seguiment unificat. Per què hi ha hospitals que fan seguiment fins als 6 anys? Per què hi ha hospitals que fan seguiment fins als 9 anys? I per què hi ha hospitals que fan seguiment fins als 2 anys?"

 

 

En el cas de l'Izan i l'Unai, dos bessons que van néixer a les trenta-dues setmanes, la prematuritat només ha afectat directament l'Unai, però condiciona tota la família. La mare, Imma Fernández, explica que sovint es topa amb el gran desconeixement que es té dels prematurs.

"Et trobes gent que et diu 'un nen prematur tampoc és res de l'altre món'; però un nen prematur és un nen prematur des que neix fins que se'n va."

 

 

La jornada d'avui al Cosmocaixa és ideal per debatre sobre tot el que amoïna les famílies. 300 famílies hi han celebrat el Dia Mundial del Prematur. Davinia Prieto, mare d'un nen que va néixer amb poc més de 600 grams a les 30 setmanes i que ja ha fet dos anys i mig, hi presenta "Una lección de vida", un llibre inspirat en la seva experiència i que forma part de la col·lecció "Històries de prematuritat":

"El que pretenem amb aquesta col·lecció és que tothom pugui veure aquesta llum després del túnel, que puguin llegir casos semblants, que puguin tenir diferents visions."

 

 

Tallers, xerrades i presentacions han complementat la jornada. Avui s'han pogut sentir acompanyats.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut