El PSOE ha pactat amb Units Podem una modificació de la llei d'estabilitat pressupostària
El PSOE ha pactat amb Units Podem una modificació de la llei d'estabilitat pressupostària
Madrid

PSOE i Podem pacten canviar la llei per impedir que el Senat veti els pressupostos

Echenique revela que han acordat treure al PP, amb majoria absoluta a la cambra alta, la possibilitat de vetar l'objectiu de dèficit

RedaccióActualitzat

Principi d'acord entre el govern espanyol i Units Podem per desbloquejar els pressupostos de l'Estat, encallats al Congrés per la impossibilitat d'aprovar els objectius de dèficit pactats amb Brussel·les.

Un dels punts claus de l'acord és eliminar un article de la llei d'estabilitat pressupostària que obliga a aprovar els objectius de dèficit també al Senat, on el PP té majoria absoluta.

L'anunci el va fer aquest dimecres a la nit el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, després d'una reunió amb el govern.

"S'elimina, així, l'última palanca de poder que li queda al PP amb relació als pressupostos generals de l'Estat, que és la possibilitat de vetar el dèficit amb una majoria absoluta que es correspon amb la seva força electoral."

 

Tal com està redactada la llei, el Partit Popular té instruments des del Senat per torpedinar els nous pressupostos del govern Sánchez, que vol incrementar el marge de despesa pel 2019.

Després de l'acord Units Podem, que es va abstenir en l'última votació el mes passat, hi votaria ara a favor. Llavors exigien la derogació de la llei sencera, i ara s'han conformat amb aquesta modificació.

També pensions i copagament farmacèutic

Segons Units Podem, en les negociacions amb el govern espanyol, que encara continuen, s'hauria avançat en altres punts, com l'eliminació del copagament farmacèutic i l'actualització de les pensions.

De mitjana, l'increment que ara s'aplica és de l'1,6%, i el pacte implicaria que l'Estat compensaria la diferència si al final de l'any l'IPC ha estat més alt del previst. El govern espanyol, per la seva banda, s'ha limitat a admetre que les negociacions avancen.

PDeCAT es queixa, Ciutadans acusa

Tot i aquest suport, el govern de Pedro Sánchez encara necessita els vots d'altres grups, entre els quals, els d'ERC i el PDeCAT, que s'ha queixat de no haver estat consultat.

Per la seva banda Ciutadans ha acusat a Sánchez de governar a cop de decret i que fer argúcies per saltar-se la legalitat. Ho ha dit el diputat al Congrés Miguel Gutiérrez, que ha demanat a Sánchez, un cop més, que convoqui eleccions:

"Intentant saltar-se novament la llei, intentant que una llei orgànica, com és la llei d'estabilitat pressupostària, una llei que va ser aprovada amb un consens ampli, es modifiqui a través d'un nou cop de decret. Novament debilitat del govern del senyor Sánchez, novament hipoteques que ha de pagar per estar un dia més a la Moncloa."

Anar al contingut