Prats de Lluçanès lidera una prova pilot per instal·lar escorxadors de baixa capacitat a les explotacions d'oví i cabrum

ACN Prats de Lluçanès.-L'explotació ramadera Can Soler de n'Hug, a Prats de Lluçanès, és la primera del país en tenir un escorxador propi de baixa capacitat. Es tracta d'una prova pilot que consisteix en la instal·lació d'un petit escorxador a la mateixa explotació per poder matar exclusivament el bestiar propi. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha visitat aquest dissabte les instal·lacions i ha destacat que es tracta "d'una oportunitat per assegurar la rendibilitat, viabilitat i continuïtat de les explotacions d'oví i cabrum a les comarques". Serret creu que el projecte també es podria exportar al sector del conill. De la seva banda, el responsable de l'explotació, Abel Peraire, ha explicat que amb l'escorxador propi han reduït a la meitat el cost de la matança del xai i calcula que en deu anys hauran amortitzat els 20.000 euros d'inversió que han fet.

Els anomenats 'escorxadors de proximitat' són una iniciativa prevista al Pla de recuperació del sector oví i cabrum de Catalunya, que té per objectiu millorar els models de negoci de les explotacions ramaderes catalanes. Segons ha exposat aquest dissabte la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, es tracta d'una "reivindicació que fa temps que fa el sector" i considera que és una "oportunitat per assegurar la rendibilitat, viabilitat i continuïtat de les explotacions d'oví i cabrum a les comarques". Per Serret, aquest tipus d'escorxadors permeten al ramader "poder sacrificar els seus animals a la mateixa explotació amb totes les exigències en qüestió de sanitat i seguretat alimentària".El primer equipament d'aquestes característiques que s'ha fet a Catalunya ha requerit una inversió que ronda els 20.000 euros i consisteix en un mòdul que s'ha construït amb una caixa isotèrmica de camió per desballestar. Segons ha apuntat Serret, el repte de dissenyar un escorxador de petita capacitat dins de l'explotació per al sacrifici exclusiu del bestiar propi respon a la dificultat que tenen avui molts petits productors de bestiar per moure els animals i fer la venda directa o en un circuit curt.De fet, el responsable de l'explotació de Prats de Lluçanès, Abel Peraire, ha relatat que, fins ara, per poder matar els xais s'havien de desplaçar uns 40 quilòmetres, que és on es trobava l'escorxador més proper, amb les conseqüents despeses en gasolina, temps i "patiment per a l'animal", segons ha apuntat Peraire. El fet de poder matar el bestiar a la pròpia explotació suposa per a ells reduir a la meitat el cost de la matança. "És una aposta clara per a la viabilitat de l'empresa i per la proximitat de la carn que arriba al consumidor final", considera Peraire. De fet, el ramader considera que ara aquesta carn "no té estrès, ni de transport ni d'estança a l'escorxador, que pot arribar a ser de cinc a vuit hores, i, a més, podem assegurar la traçabilitat absoluta de l'animal".D'altra banda, Serret creu que projectes d'aquestes característiques que tenen per objectiu facilitar l'activitat del sector ramader també van en la línia d'assentar la gent al territori on viu i contribuir a la continuïtat de la producció a les comarques d'arreu del país.

Anar al contingut