Madrid

Acord PP-PSOE per resoldre la devolució de les clàusules sòl

Es donarà 3 mesos màxim perquè un milió i mig de clients puguin pactar amb la banca i estalviar-se anar a judici

RedaccióActualitzat

El PP ja té via lliure del PSOE per aprovar el mecanisme per resoldre les clàusules sòl. Els socialistes s'abstindran al Congrés i els clients afectats per aquestes clàusules hipotecàries abusives podran començar a recuperar els diners -o una part- sense anar a judici d'aquí a 3 mesos com a molt tard. La banca no està obligada a tornar tot el que va cobrar per aquest concepte.

Després de dies pressionant, el PSOE ha aconseguit algunes modificacions, tot i que diu que no és el decret que ells farien.

Els bancs estaran obligats a informar els clients que tinguin clàusules sòl a la seva hipoteca que es poden acollir a una negociació a l'oficina. I els afectats que acceptin voluntàriament aquesta solució, hauran d'haver cobrat al cap de 3 mesos. Durant aquest temps, el banc li farà una oferta que és lliure d'acceptar o no. Ho ha explicat Margarita Robles, del PSOE.

"Es trobaran, si no van a la jurisdicció i voluntàriament vol anar a aquest procediment extraoficial, unes grans garanties i, sobretot, el fet de tenir una resposta àgil i eficaç molt tuteladora dels seus drets en un termini de tres mesos."

L'oferta del banc pot ser una devolució dels diners o bé una compensació en espècies com fins ara, que pot passar per reduir les quotes futures de la hipoteca o canviar les condicions de la hipoteca. En aquest cas, es dóna un marge perquè el client s'ho pugui pensar, com ha remarcat Pedro Saura, del PSOE.

"Ha de ser transparent i a més, quinze dies. No és dit i fet, no. el consumidor té fins a quinze dies per assessorar-se i prendre la seva decisió."

Els que s'acullin a aquest pla extrajudicial, hauran de pensar en regularitzar-ho davant d'Hisenda si es van desgravar les deduccions a la Declaració de la Renda. En el cas que no estiguin d'acord amb l'oferta del banc, segueix oberta la possiblitat de reclamar als jutjats com fins ara, però govern i PSOE volen evitar col.lapsar la justícia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut