Fernando Martínez Maillo i Albert Rivera
Madrid

PP i Cs s'oposen a la investidura de Puigdemont per via telemàtica i ho recorreran

Els populars donen per fet que el reglament del Parlament no permet elegir un president que no sigui present a la cambra i adverteixen que, si es fes, ho denunciaran

RedaccióActualitzat

El Partit Popular i Ciutadans avisen que s'oposaran al vot telemàtic dels diputats electes que no estiguin presents a la cambra catalana i que recorreran al Constitucional tota votació en aquest sentit.

Segons el coordinador general dels populars, Fernando Martínez Maillo, el seu partit recorrerà "el que s'hagi de recórrer", per impedir qualsevol intent d'investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i especialment per via telemàtica, una possibilitat que ha qualificat de "surrealista" i "absurda". Per Maillo, és una "barbaritat" que es nomeni president "una persona que està fugada".

Tant si es força una interpretació del Reglament del Parlament, com si s'aprova una reforma d'aquest per introduir aquesta possibilitat, Maillo assegura que ho recorreran perquè es "cometria una nova il·legalitat". Segons el popular, "en tots els reglaments s'exigeix la presència de qui ha de ser investit".

Maillo ha comparegut en roda de premsa després de la primera reunió de l'any del comitè de direcció de Mariano Rajoy, que l'ha presidit el president espanyol.

Cs també ho portarà als tribunals

Amb la represa de l'activitat política, el PP també ha estat molt crític amb Ciutadans. Acusen la formació taronja de sobreactuar i d'estar només pendent de les enquestes. En aquest sentit, avisen el partit d'Albert Ribera que no hi haurà eleccions anticipades a Espanya i que s'esgotarà la legislatura. També diuen que Cs no està a l'alçada de les circumstàncies a Catalunya perquè li fa por "actuar i governar."

Des de Madrid, Ciutadans considera absurd i surrealista que Puigdemont pretengui ser investit telemàticament i després tornar a Catalunya. Asseguren que ho recorreran als tribunals. Per Albert Rivera, Puigdemont "es pensa que es pot governar per WhatsApp i per Skype una comunitat Autònoma, quan no es pot".

Rivera també s'ha defensat de les acusacions del PP, assegurant que no tenen els vots suficients per prendre la iniciativa a Catalunya:

"És evident que la possibillitat aritmètica i remota existeix, que és que Podem recolzi Ciutadans i que tota la resta no reculli l'acta però si recullen l'acta o Podem no ens recolza, que totes dues coses són provables, doncs sabent contar els dipuats, no podrem formar govern."

Rivera ha reiterat, a més, que seguiran intentant aconseguir la presidència del Parlament, que creu que li correspon per haver estat la força més votada el 21-D.

Des del PSOE, el portaveu de l'executiva, Óscar Puente, també ha qualificat d'"estrambòtica" la proposta de Puigdemont de tornar a Espanya si és escollit president. Puente ha defensat que Catalunya no necessita "un president que se'l nomeni telemàticament perquè el detinguin" i ha criticat els independentistes perquè no creu que "vagin seriosament amb el seu país, ni tan sols amb la idea d'independència".
 

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàIndependència
Anar al contingut